Residential ArchitectureHousesKansas Avenue Residence by AAHA Studio

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

Project: Kansas Avenue Residence
Architects: AAHA Studio
Contractor: Farnsworth Builders
Engineering: Ashley & Vance
Location: Pico, Santa Monica, California
Project Year: 2019
Photo Credits: Liz Carababas
Text by AAHA Studio

Let It Flow
On a quiet cul-de-sac at the edge of Santa Monica, a young family was looking to put down roots and provide their kids with plenty of space to run around. The owners commissioned us to create an architecture, in addition to the interiors, that reflected how they live. The Kansas Ave Residence is defined by large rectangular volumes, clad in a two-tone, thermally modified ash, strategically offset to create entry points, outdoor terraces, and shading throughout the day. A full-length ipe boardwalk draws you through the length of the site flanked by planters of long grasses, silver sheen trees and moody path lighting.

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

From the generous kitchen equipped for the experimental home chef, to the generous storage cleverly paneled beneath the walnut stair, each space was wholistically customized, finished, and furnished for this family of 5.

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

The Great Indoors/Outdoors
The main living space is anchored by a 22’ wide sliding glass door that pockets completed into a monolith of poured concrete. When closed, the space is flooded with an ever-changing light maintaining a strong connection to the exterior terrace. When fully open, the line between indoors and outdoors is not only blurred, it’s erased completely. The polished concrete floor runs continuously from the kitchen through the back yard with the door track surgically embedded into the slab.

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

Lost in the Wood
The Kansas Ave Residence is layered with custom fabricated, warm walnut millwork deliberately set against the cool of the poured concrete floors and board-formed concrete door pocket. The wide-plank oak floors provide a tonal contrast at the entry level and the upstairs bedrooms.

kitchen, AAHA Studio

The Whole Package
Each room of the house was thoughtfully considered to compliment the exterior architecture. Oak cabinetry accents each bathroom offset by full length, gray marble slabs. Ample storage was provided wherever space allowed to ensure that the contents of family life can be tucked away when desired.

living room, AAHA Studio

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

office, AAHA Studio

home office, AAHA Studio

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

bathroom, AAHA Studio

bathroom, AAHA Studio

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

Subscribe to our newsletter

Termitary House Has an Architecture Inspired by Termite Nests

Termitary House was designed by Vietnamese studio Tropical Space. The house is built with baked bricks on an area of 80 square meters and...

Araucaria House by VOO® Arquitetura e Engenharia

A condominium in the central region of the city of Guaporé, Rio Grande do Sul, in an urban area near a green massif, gives way to the Araucária House.

Beavers House by Altereco Design

Beavers House carefully considers the heritage characteristics of this beautiful Victorian Terrace but proudly introduces a contemporary addition to the front facade which extends into an open plan, light-filled and practical living / dining space

House In The Garden / Jean-Baptiste Barache and Sihem Lamine

Architects: Jean-Baptiste Barache and Sihem Lamine - ARBA Project: House In The Garden Location: Veneux-Les-Sablons, Ile-de-France, France Area: 130m2 Budget: 250 000€ Photography: Hervé Abbadie " House in the garden...

Single Family House in Fossvogur, Iceland / Gláma Kím Architects

A mid 1960´s villa by architect Guðmundur Kr. Kristinsson needed renovation and repair. The original house was a prime example of late modern architecture in Reykjavik. The project encompassed exterior renovations and retrofitting executed with respect to the high quality typical of Guðmundur´s design.

Recommended Stories