facebook

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

Project: Border Crossing House
Architects: Simone Subissati Architects / Simone Subissati, Alice Cerigioni
Location: Polverigi, Ancona, Italy
Size: 3,767 sq. feet
Year Completed 2019
Structural and mechanical engineers: Domenico Lamura, Matteo Virgulti
Main contractor: Montagna costruzioni
Steel structure: Steel Form, Modena
Photo Credits: Magi Galluzzi

Proudly standing on the hills in the Marche region of Italy, the Border Crossing House by Simone Subissati Architects is a private residence that recovers the essential orthography of local rural houses, while evoking the experimentations of some of the protagonists of the Italian radical avantgarde. A building that works with the environment and takes cues from the landscape. A new film by Federica Biondi, set during a day of harvesting, narrates its essential and unique qualities of the house.

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

Lush grass fields surround the Border Crossing House, the private residence built by Simone Subissati Architects in Polverigi, in the hills near Ancona, Italy. Set on a ridge, between the city and the countryside, this house, traversed by the landscape, fits into the territory, exploring the theme of the border and searching for new forms of permeability in space and time. Simone Subissati was trained in the Florentine school of architecture and a pupil of Remo Buti and Gianni Pettena, exponents of the Radical movement. He designed the residence with clean and original forms, bringing together the orthography of traditional rural constructions and the experimentation of various architectural experiences to create a project meant to make a difference. An architecture with a strong conceptual soul, captured by director Federica Biondi in the short film “Rustico” she just completed. “Rustico” tells the story and the poetics of the Border Crossing House and explores its unique luxury, one that does not rely on opulence and ostentation, but on space, freedom and flexibility of use.

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

The rectangular building, covered by an asymmetrical double-pitched roof, runs from east to west, in close relation with the surrounding cultivated land. The presence of numerous openings, different in shape and function, turns the house into a sort of device that connects the hilly landscape with the intimate, domestic space. The Border Crossing House designed by Simone Subissati is the outcome of a reflection on inhabited space seen as a threshold: the house relies upon its relationship with the outdoors, intended as a territory extended to the extreme of one’s gaze. No fences guard the Border Crossing House. It is located at the edge of the town of Polverigi, where cultivated fields are. Grass reaches the very edge of the house, which is surrounded only by a thin pavement. A strip of decorative perennial grasses ideally envelopes the house, as if it belonged to the fields (cultivated with wheat, barley, field beans, sunflower).

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

“The idea was to overflow, to break the boundaries, without following conventions whereby the private living space is separated from the agricultural work space” said Simone Subissati.

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

The ground floor, dedicated to the living area, is characterized by the presence of a deep red coating (the main body is made of iron painted with an anti-rust primer). The upper floor, in addition to housing the sleeping area, also includes a large open space contained by a light frame covered with a micro-perforated and pre-tensioned membrane. It distinguishes itself by the color white and it gets completely illuminated at night. A large central portion of the volume is left open on the ground floor and can be crossed from side to side. In addition to this opening in the building, large sections of the metal enclosure easily turn into apertures thanks to the the windows, which, when opened, are orthogonal to the facade. This allows the living room, kitchen and spa to establish a direct relation with the outside space. Thanks to these devices, the volume of the building appears almost to be hovering over the ground. This perception is also enhanced by the presence of the swimming pool, placed perpendicular to the house and surrounded by grass, reminiscent of the water collection tanks used for irrigation.

kitchen, Italy / Simone Subissati Architects

The upper floor is accessed by a wooden staircase with an elementary structure, painted white. From it, one accesses the most private area of the house, where bedrooms are hosted. For the rooms, instead of simple windows, Subissati designs visual devices, which he calls “diaphragms.”

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

As on the ground floor, windows here do also allow one to contemplate both sides of the landscape. Although very small in size, these openings have been designed to create surprising optical effects. A play of mirrors, arranged to completely cover the side openings of the windows, multiplies the views of the surrounding landscape. Protected by a simple chicken coop net, a balcony leads to a space where the winter garden and a second living room are hosted. This section of the building is made of wood and covered with a micro-perforated membrane that during the day allows natural light to filter inside the house and at night turns the Border Crossing House into a sort of large lamp.

staircase, Italy / Simone Subissati Architects

A playful attitude led Simone Subissati to think of the project as an assembly process. In this sense, the Border Crossing House tends to become a metaphysical element, a sort of archetype of the rural house elaborated through a constant reference to ‘memory’ and ‘play’. Simone Subissati’s project, devoid of any vernacular temptation, is committed to contemporaneity.

(Doors and windows: Secco Sistemi / Skylights: Schüco Cement flooring: Renato Sebastianelli, Ostra (Ancona) /Faucets: CEADESIGN / Hammam system: EffeGiB / Micro-perforated and pre-tensioned pvc membrane: Soltis by Serge Ferrari, imported in Italy by Giovanardi / Landscaping: Vivai Manfrica, San Severino (Macerata) / Thermal system: Clivet / Lighting equipment supplier: Renzo Serafini / Photovoltaic system: Green Energy Service)

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

bedroom, Italy / Simone Subissati Architects

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

bedroom, Italy / Simone Subissati Architects

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

bathroom, Italy / Simone Subissati Architects

bathroom design, Italy / Simone Subissati Architects

pool, Italy / Simone Subissati Architects

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

rural residence, Italy / Simone Subissati Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bookshelves with minimalist design / Conceal book shelf

The style adopted by the young American designer Miron Lior, can be described as minimalist and expressive, characterized by an elegant balance between form...

Chesapeake House by KUBE Architecture

This new house is located in NW Washington DC on a steeply-sloped and forested site. The rear wall of the Chesapeake house is almost entirely glass, with decks extending out from bedrooms to create “outdoor rooms” with views of the wooded site beyond.

i.s.m.architecten Have Transformed a Row House into a Light-Filled Family Home

AV is a renovation of a row house in Sint-Niklaas. Starting from a typical Belgian situation of historically grown extensions, the first step was to sanitise the existing building and bring it back to its former self.

Retro Style Apartment in Paris / BäN Architecture

This retro-style apartment was recently completed by BäN Architecture. The apartment has an area of 67 m2 and is located not far from Canal de l'Ourcq, Paris. In this apartment, the long corridor meters have been removed to make way for an extra room in a retro-urban style.