Ventolera Refuge by TATŪ Arquitectura

Ventolera Refuge by TATŪ Arquitectura

Project: Ventolera Refuge
Architects: TATŪ Arquitectura
Location: Villa Serrana, Uruguay
Completed 2021
Photo Credits: Marcos Guiponi
Text by TATŪ Arquitectura

The Ventolera Refuge acquires its name due to its enclave, located in the highest area of a deep ravine, the retreat is exposed to the wind corridor that is generated and gives its name, but at the same time enjoys by this same condition of privileged views. In both cases, the exposure becomes part of the taking of sides that uses this condition as a project opportunity to build a close relationship with the landscape where it is inserted.

Ventolera Refuge by TATŪ Arquitectura

On the one hand, the project is located in an area dominated by a steep slope in which the rocky outcrops characteristic of the area predominate, this characteristic of the topography led to the decision to separate and fly over its own horizontal plane that disassociates it from the terrain. In this way the project acquires a viewpoint condition, where the shelter spaces are generated in the immediate perimeter and all the main interior space is turned to the landscape. It is a large viewpoint that projects the interior towards the horizon of the mountains in a game that tries to introduce the mountain landscape inside the shelter in a panoramic experience.

Ventolera Refuge by TATŪ Arquitectura

Secondly, this dialogue established with the topography acquires two different manifestations, during the day the shelter is camouflaged due to the reflections provided by the main window, giving privacy and transparency to the interior, while at night this relationship is reversed and an illuminated frame effect is generated that enhances the interior of the project and becomes a lantern within the landscape of the community of Villa Serrana.

Ventolera Refuge by TATŪ Arquitectura

The interior layout is dominated by a programmatic block that contains all the operations and functions necessary for living (kitchen, bathrooms, storage, facilities, etc.) separating the main social space and the private sleeping area. In the main living area, a strategy of hierarchizing the volume over the extension of the floor plan was chosen, with a double height that enhances the experience of projection towards the landscape in a more robust way.

Ventolera Refuge by TATŪ Arquitectura

Ventolera Refuge by TATŪ Arquitectura

interiors, TATŪ Arquitectura

dining area, TATŪ Arquitectura

kitchen, TATŪ Arquitectura

Ventolera Refuge by TATŪ Arquitectura

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news

Related Articles