Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

- Advertisement -

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Project Name: Lawrence Park House
Interior Design: Cecconi Simone Inc.
Architecture: Richard Wengle Architect Inc. General
Contractor: GreenGold Construction Ltd.
Location: Toronto, Ontario, Canada
Size: 8,657 square feet
Photography: Shai Gil

Surrounded by the traditional homes of Toronto’s Lawrence Park—an established neighbourhood, with houses circa the 1910s to 1940s—this contemporary 8,657-square-foot house complements its surroundings without blending in.

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Featuring a quiet, restrained and elegant design, it melds landscape, architecture and interiors seamlessly. Toronto-based design firm Cecconi Simone Inc. designed the interiors to maximize natural daylight and outside views to the pool and yard. Incorporating a material palette that was spare, light and sophisticated, the home is sleek yet warm and inviting. Blonde wood floors, white cabinetry and black fireplace surrounds are combined with barn board accents, hand selected for consistency.

A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Concealed ductwork and an absence of bulkheads maximize ceiling heights throughout all primary rooms. Warmth is introduced through texture and the movement of light, while the sparse palette creates the perfect backdrop for the family’s bold art collection. “When you enter the front door, there’s a direct sightline that connects to the rear yard.

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

To reinforce that sense of space and connection with the outdoors, we have a continuity of finishes and lighting, inside and out,” says Cecconi Simone principal Elaine Cecconi. “We also carefully delineated the public and private areas.

A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

The homeowners love to entertain and wanted the house to reflect that, but they also wanted to create a sanctuary for their family of four.” The public zone of the Lawrence Park House incorporates an entry area with closets and combined dining and living room. There’s an elegant piano nested in the front window, a nod to the family’s musical interests. A contemporary cantilevered wood staircase, set behind a glass screen, features floating treads, while large windows and a skylight at the top of the stairs fill the space with natural light.

A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

The private zone, meanwhile, is more casual and relaxed while still maintaining the same contemporary elegance. A double-volume space, the family room has two-storey views overlooking the yard and pool. The kitchen is clad in back-painted white glass cabinetry behind which most appliances and the TV are integrated. There’s seating at the island and a separate table for family dinners, while an outdoor barbecue and dining area offers space for dining el fresco. The pantry, clad in timber board, divides the private area from the public zone beyond. “One of our greatest challenges was in the kitchen, in matching the white glass on the built-in appliances with the adjacent glass cabinetry doors,” Cecconi says. “It’s a seemingly simple task, but it took an extraordinary number of samples to achieve.” Upstairs is a master retreat with views overlooking the back yard, the children’s bedrooms with ensuite bath and walk-in closets, and a separate guest suite with two bedrooms and a shared bath. The lower level integrates spa-like change rooms for the pool, as well as a gym, home theatre, climate-controlled cantina and recreational room.

 A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Another room—part music library, part office—artfully showcases the owners’ impressive vinyl record collection. “In the end, the Lawrence Park House provides the perfect balance: it’s intimate when it needs to be yet generous in scale for entertaining; it integrates the interiors with nature in a seamless way,” Cecconi says. “The play of lighting creates magical spaces as daylight moves through the home to nighttime, when lighting is controlled with a programmable system, the home constantly transforms.”

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

- Advertisement -

Carmens House / KUBE Architecture

Carmens House is a single-family residence located in Washington DC, designed by KUBE Architecture. From the architect: Carmen grew up and lived her formative years...

Bunker Loft in Hamburg Offers a Luxurious Stay in a Cool Ambience

Staying in the Bunker Loft is a memorable experience ! Close by and yet withdrawn from the endless buzz of Hamburg. You can enjoy the vibe but have your private retreat after a busy day in the City or at work. With all the luxe you are used to in your own private home. Stay like home while you are on the road.

Looker Office in Santa Cruz, California

Fully surrounding the entire Looker office space is a surf tropical terrace, complete with eating, lounge, and game areas. This multi-functional space provides a retreat for staff to engage in both work and play, while enjoying the picturesque Santa Cruz scenery.

Gambrel-Roofed Home Renovated by Kaplan Thompson Architects

The original, gambrel-roofed home in Waldoboro, Maine was built in the 1980s and set back from the water a few hundred feet. The home needed a major update and expansion, and the owners wanted to really make it a place that reflected their family spirit.

Zen Outdoor Living Space: Hilgard Garden

Winner of the 2015 ASLA-NCC Top Residential Design Award, the Hilgard Garden / Outdoor Living Space was designed by Mary Barensfeld Architecture in Berkeley, California. Description by...

Restaurant with a spectacular design by Polish designer Karina Wiciak

Here is a restaurant with a special theme implemented by the Polish designer’s fantasy, Karina Wiciak. The restaurant is called Pracownia, which in Polish...

Bourdages-Cloutier Apartment in Montreal by ADHOC Architects

The Bourdages-Cloutier apartment is a residential renovation project where the concept of design has developed around the duality between the stage and the backstage. Starting from this analogy took shape this apartment on the rue Masson, in Montreal.

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire

The Nook is a family house designed by Monmouthshire-based Hall + Bednarczyk Architects. Description by Hall+Bednarczyk Architects: The Nook is a new-build four bedroom family...

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

This 450m2 house is located in a corner lot, in a closed neighborhood of the city of Adrogué, in Buenos Aires. In the form of an “L” the house embraces the central garden from the outside towards the inside.

Woodshed Vermont Guest House / Birdseye Design

Woodshed Guest House is a residential project nestled in the foothills of the Green Mountains in Pomfret, Vermont. Sited on a clearing on a steeply...

St Andrews Beach Villa / Woods Bagot

Retrospective and contemporary, St Andrews Beach Villa demonstrates the enduring potential of architecture and its ability to respond to climatic and natural sand dune diversity. After 20 years of incremental and major additions, various manipulations and with a weather-worn patina ...