Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

- Advertisement -

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

Project: Legea residential complex
Architects: Ark4Lab of Architecture
Development Management: Novalis Terra SA
Design Team: George Tyrothoulakis, Evdokia Voudouri, Papakostas Giannis
Construction: Novalis Terra properties
Structural Design: Theologou Alexandros
MEP Study: EMDC
Location: Kallirachi, Thassos, Greece
Photo credits: Studiovd.gr / N. Vavdinoudis, Ch. Dimitriou
Text by Ark4Lab of Architecture

The Legea residential complex is developed in the Kallirachi village of Thassos, on a land parcel outside urban planning zone, which is part of a special natural landscape, with a steep slope and dense vegetation.

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

The project consists of three houses, two of which are identical and developed on two levels. On the ground floor there is an open plan living room, a bedroom and a bathroom, while on the first floor there are two more bedrooms and a bathroom. The third house is differentiated, as it is ground floor, with an attic and a basement. The ground floor consists of a living room, a bedroom and a bathroom, while in the attic there is another bedroom with a bathroom.

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

The most important challenge encountered in the design process was to integrate the overall volume of the project into the natural landscape, with the aim of highlighting rather than changing its identity. At ground level, this is achieved with the use of stone, which harmonizes perfectly with the natural soil and gives the feeling that the buildings are a continuation of it, breaking the boundaries between natural and structured space. The volumes of the floor levels, with their white color and strict geometry, come to overturn this condition. They look like prisms, with bold transparency, hovering over the natural ground, adding dynamism to the overall composition.

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

The total volume of each house is placed at a different level and has a slightly different orientation, in order to ensure the best possible view of the sea, as well as the privacy of the occupants. Thus, the living areas and the semi-outdoor areas of the houses do not have direct visual contact with each other. Likewise, the pool is placed on a different level from the outdoor dining area and also the other houses’ pools.

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

The relationship of the living areas with the outdoor area of the pergola is direct, without strict limits, which is achieved with the large openings and the carvings of the floor materials. Materials such as marble slide from vertical surfaces in the interior and then on the exterior floor, emphasizing the flow of the spaces and giving a sense of purity and luxury. Stone and wood, along with the white color, accent these elements and combine with the light to highlight the architectural concept.

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

living room, Thassos / Ark4Lab of Architecture

kitchen, Thassos / Ark4Lab of Architecture

bathroom, Thassos / Ark4Lab of Architecture

bedroom, Thassos / Ark4Lab of Architecture

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

guest house, Thassos / Ark4Lab of Architecture

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

- Advertisement -

Weatherboard House: Creative Extension and Renovation for a Long-Term Family Home

Tower house is an extension and modernization project of a weatherboard house completed by Melbourne-based Austin Maynard Architects. The architect’s description: What? Tower House is a renovation and extension...

CorTen House in Kontich, Belgium / DMOA Architects

The concept of the CorTen House is based on the use of the Corten steel lamellae. It's not only used to design the building, but it also shapes the landscape and defines the interior.

Mirror Point Cottage / MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Mirror Point Cottage is a vacation home for a local fisherman’s daughter, her Dutch minimalist husband, and their two young children, on a lake...

Modern Danish Longhouse / Lenschow & Pihlmann

This Modern Danish Longhouse has been the inspiration for a new single-family house on Fanø an Island in the Wadden Sea. The typology is characterised by its elongated shape where the barn and habitation were traditionally placed under a continuous roof.

Askdeco Converted a Small Studio in Beirut into a Three-Level Penthouse

For this project, we converted a small studio into a three-level penthouse, providing a very modern and efficient living space overlooking a historic district.

Forbes House / Miel Arquitectos

Forbes House is a single family-home that looks boldly on a hillside of Costa d'en Blanes with views over the entire Bay of Palma.

50 Oakwood House / Stanley Saitowitz-Natoma Architects

Oakwood is a one block street between 18th and 19th in the Mission. A few steps from Valencia, it is a quiet residential precinct...

Sonoma Single-Family House with a Seamless Transition from Inside to Out

The owners of this Sonoma single-family house wanted a home where the parents and their children could gather and enjoy quintessential Sonoma living.

Retirement Retreat by Frederick + Frederick Architects

T House is a single-family retirement retreat designed by Frederick + Frederick Architects. The house is located in Beaufort, South Carolina. From the architect: The clients desired...

Rammed Earth House Connected to the Mountainous Landscape of Cardrona Valley, New Zealand

This rammed earth house for a young family is arranged in 3 distinct wings, each with a different orientation for sun, view and connection to the landscape. The construction includes rammed earth walls, which are formed in-situ and provide both the interior wall finish and exterior cladding in its single solid mass.

Single Level Pavilion Build as a Retreat to Escape the Frenetic Pace of Mumbai Life

Although they owned two acres of land, our client’s requirements were modest. They asked us to build a 2100 sft single level pavilion as a retreat to escape the frenetic pace of Mumbai life and to reinvigorate the senses.