Residential ArchitectureRenovation ProjectsLittle Donyland House by Gruff Architects

Little Donyland House by Gruff Architects

Little Donyland House by Gruff Architects

Project: Little Donyland House
Architects: Gruff Architects
Location: Dulwich Estate, London, United Kingdom
Photo Credits: Ben Anders
Text by Gruff Architects

Set within the Dulwich Estate and the Dulwich Wood Conservation Area, this neo-Georgian house has undergone a complete refurbishment. A new extension with woven brickwork feature wall integrates with carefully considered interiors.

Little Donyland House by Gruff Architects

Built in the 1930’s the original interior layout never presented the same grandeur or precision that the exterior displays. Our challenge was to unlock the potential of the internal space as well as extend the house to accommodate a new kitchen and dining room and connect the inside of the house to the surrounding garden.

Little Donyland House by Gruff Architects

dining room, Gruff Architects

We stripped the Little Donyland House back and relocated the main staircase.
The new layout creates compositional views that go across rooms, always leading through light filled spaces and beyond through feature windows to views of the garden.

floor plan

Little Donyland House by Gruff Architects

The woven brickwork panel, crafted in collaboration with a team of specialists, reflects the livelihood of the client as a textile designer.
A new brickwork extension incorporates the kitchen and dining spaces and leads out to the garden through a set of folding doors that create a cantilivered corner when opened. The brick panels and glazed proportions sit in context with the precise neo-Georgian exterior whilst also presenting a modern application of the traditional material.

kitchen, Gruff Architects

Little Donyland House by Gruff Architects

facade

Little Donyland House by Gruff Architects

Little Donyland House by Gruff Architects

Lambeth Marsh House in London / Fraher Architects

Lambeth Marsh House is a single-family home renovated by London-based Fraher Architects. Project description: Lambeth Marsh House had been left unoccupied for over ten years...

Sea Bright Beach House by Raad Studio

The design solution that resulted is the marriage of landscape and architecture. Though the neighborhood itself is graded flat, the parkland to the north is a wild original dunescape. By restoring our idea of the original natural state to the site, we created a set of hydrodynamic dunes with penetrations that allow water to sluice through the land

Ascot Vale House / Urban Creative

Sitting on a 5.5m wide site, and bounded by 6m high walls and behind an existing shop, this 3 bedroom Ascot Vale House in Melbourne's inner west has deployed a number of clever strategies to transcend its constraints.

Origami House by Lama Arhitectura

The site for the project is located in Otopeni city, adjacent to Bucharest. It consists of a generous plot on which an old 100 sqm house was located. The Origami house had a basement, ground floor, first floor and attic.

Getting the Family Back Under One Pergola

The owners of this property, parents to grown children, renovated the home, and later, once their two eldest kids flew the nest, they decided to give the garden a much-needed face-lift.

Related Articles