Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio

- Advertisement -

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio

Architects: Brain Factory Studio
Project: Live-Work Apartment
Location: Rome, Italy
Size: 130 sq. m.
Photographer: Brain Factory

In the design of an architectural firm, conceived primarily as a workshop of ideas, as a testing laboratory, creativity and attention to detail, we can only expect a review of the classic concept of studio. In fact, Brain Factory is a co-working space, but at the same time it is a 130 sqm apartment located in the center of Rome, fully accessible to the customer. The design choices, the furnishings and the installation of high craftsmanship are completely tangible to the visitor, which can interact with the major innovations in the field of design but also with the brands of leading companies in the industry.

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 1

As a result of a major interior renovation, the planimetric distribution has an entrance marked by birches illuminated by points of light floating between the branches, placing on a background of large satin glazed windows at full height, which in addition to giving daytime natural light, they screen in attractive way the back kitchen. This visual cone, highlighted by cuts of light led carved into poplar panels, put on focus slowly the large open-space around which the environment is articulated: a central calacatta stoneware totem that becomes a distribution element in the living room; wall wire cupboards covered with artificial plants; backlit thin shelves in extruded aluminum and glass that stand over on the wall; invisible doors, custom woodworking and industrial lights from wireframe lines that draw the details.

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 2

The central-room bathtub with a view over Rome, nestled between two walls covered by plants in the bedroom, reinterprets in a contemporary style an ancient concept of space utilization. Natural poplar, calacatta stoneware and microcement are the guiding principle of the entire study. In order to balance this formal rigor, elements of artificial green have been inserted: birches, bosso, banano to improve the well-being of those who live in the spaces.

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 3

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 4

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 5

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 16

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 7

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 8

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 9

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 10

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 11

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 12

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 13

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 14

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 15

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 16

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 17

- Advertisement -

Annis Road House – Redesign the Ground Floor by Scenario Architecture

The ground floor of this house has been redesigned by Scenario Architecture to be connected to light and garden. Annis Road House is located in London.

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche

The project begins with the search of aspects related to a forest that can be applied to the design of this single-family house with two floors: vegetation, growth over time, large spaces, introverted spaces or overhead lighting, among others.

Captain Kelly’s Cottage / John Wardle Architects

Captain Kelly’s Cottage involves the painstakingly considered restoration of the original weatherboard cottage on a remote bay of Bruny Island, Tasmania. Captain Kelly built the cottage in the 1830’s. The original cottage consisted of two structures: bedrooms and kitchen, surrounded by a wide verandah.

WieckIn House – Traditional German Architecture by Möhring Architekten

WieckIn House is a vacation home designed by German studio Möhring Architekten. Description by Urlaubs Architektur: WieckIn House in the small fishing village of Wieck on...

Stefano Viganò Designed a Double-Height Loft with an Industrial Personality

A double-height loft, an intervention where works have already started, a young family and their home renovation. This project is focused on reorganizing the open-plan living space, enhancing its verticality and preserving the layout of the rooms - bathrooms excluded.

Apartment B Vienna / Destilat Architecture + Design

Our client bought two apartments on opposite sides of the same corridor on the 4th floor of a Viennese “Gründerzeit” building. The smaller apartment with its 65m2 faces the courtyard while the bigger, approximately 100m2-apartment looks towards the street as well as the courtyard side.

Fontana Lake House / Samsel Architects

The Fontana Lake House is a private lake home located in Swain County. The LEED Gold home is designed to integrate harmoniously with the surrounding Appalachian mountain setting. The understated exterior and the thoughtfully chosen palette blend into the topography of the wooded hillside.

House N in Moscow: Modernization of a Family House

With an area of 350 square meters, the N house is located in Moscow N. Modernization was made by German studio 4a Architekten Stuttgart.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces

The design for this passive solar home in Northcote focuses on the client brief for a sustainable design that allows for a flexible, changing family life. The Northcote Solar Home combines high-level environmentally sustainable design with a striking roofscape, contemporary finish, flexibility and a focus on outdoors and family.

Single-Storey Bungalow for a Family of Five – The Lake House

During the design process of the lake house I focused on finding the essence of a holiday home—a complement to family life. The house...

Tree House Hotel in China – Qiyunshan by Bengo Studio

The Qiyun Mountain Tree House Hotel is located in the region of Xiuning County which is 33 kilometres south of Huangshan City, Anhui Province. As a part of the Qiyun Mountain Scenic Area, the tree house is surrounded by a sea of red cedars.