Long House: Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House

Long House: Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House

Project: Long House
Architects: R2 Studio Architects
Location: Herne Hill, London, UK
Year 2018
Photography: Andy Stagg

Everyday family life was at the centre of the brief for this home and as a result the spaces for cooking, eating and playing were placed at the heart of the house. They connect to the more formal lounge area at the front, outwards to the garden at the rear and upwards via a wide opening on the side.

Long House Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House 1

The existing house, while of generous proportions, had a very long footprint alongside a drawn-out and narrow courtyard. As a result the rear part of a house comprised a series of rooms that acted as a barrier from the heart of the house to the garden. Long and complicated corridors without access to daylight made the Long house feel introverted and dark.

Long House Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House 2

On the ground floor the design created inter-connected living areas, flipping sides as you move through the space, thereby visually shortening the space. A modest side extension was inserted to partially infill the narrow courtyard and locally widen the house to create a dining area. The extension stops short of the rear of the house however to allow the garden to intersect with the spaces and three sides, providing views out as well as letting daylight in.

Long House Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House 3

The kitchen is placed inside a “no hands” glass box with the upper part of the building seemingly floating above. The glass corner allows the terrace and garden to extend into the kitchen: While using the kitchen you have the feeling of being outside at the same time.

Long House Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House 4

The columns are offset from the main structural points and read as an architectural expression of the garden marching inside the house with their green colour and various sizes, further pulling the outside in visually.

Long House Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House 6

For the interior the family was after a peaceful feel, a home that blends modern ideas with classic elements. The connection to the garden was key, as was the idea of strong connections between the living spaces.

Long House Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House 5

The colour palette in the Long house is deliberately refined to following a simple principle: A dark blue wall guides the space like a ribbon from front to back, along the party wall side. The colour (Farrow & Ball Hague Blue) provides a strong contrast which helps make the long spaces feel less narrow. When moving from the hallway into the ground floor rooms, the strong dark colours give way to brighter, naturally lit spaces. The light oak floor becomes more dominant in these spaces and guides you towards the garden. The green dining area then provides a transition to the garden.

Victorian terraced house in Herne Hill transformed into a bright, light and airy family home

The colours are complemented by natural materials such as the light stained oak floor, cork floor and pin board, brass beading and ironmongery.

Victorian terraced house in Herne Hill transformed into a bright, light and airy family home 1

Additional bathrooms were inserted between the bedrooms to accommodate the growing family. The bathrooms are kept very simple in white and large mirrors are used to brighten up the tight spaces. Brass beading frames the mirrors, picking up the brass theme from the lower levels.

Victorian terraced house in Herne Hill transformed into a bright, light and airy family home 3

A generous master suite overlooking the surrounding area and onwards towards the city is located in the loft.

Victorian terraced house in Herne Hill transformed into a bright, light and airy family home 3

A modern stair provides access to the loft, still following the dark blue wall. At the top and oversized roof light throws daylight all the way down to the ground floor.

Victorian terraced house in Herne Hill transformed into a bright, light and airy family home 4

At first floor, the very small middle room was extended over the corridor with a sleeping mezzanine, making the room usable for an adult despite its small footprint.

Victorian terraced house in Herne Hill transformed into a bright, light and airy family home 5

The existing brick walls have been refurbished and repointed in natural lime. On the inside the walls were insulated to reduce the heat loss significantly.

Victorian terraced house in Herne Hill transformed into a bright, light and airy family home 6

Victorian terraced house in Herne Hill transformed into a bright, light and airy family home 8

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

ACME Restaurant is a Raw and Intimate Retreat / Luchetti Krelle

ACME is an Italian-Asian fusion restaurant designed by Luchetti Krelle in Rushcutters Bay, Sydney, Australia. ACME restaurant makes the most of the building’s existing features and heritage. The...

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

The Creek House project consists of the renovation and addition to a 1950s post and beam house situated within an established forest creekside environment in West Vancouver. Two creeks flow between large mature cedar trees and native plant species ...

Lafayette Hotel Boutique by Creativ Interior Studio

Located in the centre of Bucharest, Lafayette Hotel Boutique is a transposition over time of the old identity of the Romanian capital known symbolically,...

Villa Sorrento Offers a Balance Between Intimacy and Transparency

The Villa Sorrento is located on the south coast of Australia, not far from Melbourne. The special location offers the rare opportunity to establish a limitless connection between house, surrounding landscape, beach and water.

Estrade Residence, Quebec / MU Architecture

Located in the verdant Laurentians in Quebec, the Estrade Residence reveals itself discretely on the shores of Lac de la Cabane in St-Adolphe d’Howard....

Park Slope Modern Row House / CWB Architects

This residence was a complete gut renovation of a 4-story row house in Park Slope, and included a new rear extension and penthouse addition. The owners wished to create a warm, family home using a modern language