facebook

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Project: Webster Street Residence
Architects: studioWTA
Collaborators: Wayne Troyer FAIA, Megan Bell AIA, Trenton Gauthier,
Ross Karsen, Kendall Winingder, John Chrestia AIA, Chrestia Staub Pierce
Builder: Edifice Builders
Location: 1311 Webster St., New Orleans, Louisiana, United States
Photography: Sara Essex Bradley
2018 Award of Merit, AIA Louisiana

Situated in a well-established uptown neighborhood of otherwise ornate, traditional Southern homes, the Webster Street Residence stands out for its modern use of brick, storefront glazing, metal trim, and contemporary detailing. The clients, with whom studioWTA has worked extensively on other developments, have substantial experience designing from the ground up. This allowed the home’s interior to be a highly-refined example of clean modernism grounded in careful detailing and rich material choices, rather than stark minimalism.

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Through the front gate and up a few meandering pavers, an oversized, custom wood-clad pivot door leads into a dining area and library. The path then descends to a sunken limestone floor living space with twenty-foot tall ceilings. The scale of this interior offers a liveliness by tying together private spaces above to living below, and welcoming the full-scale views of the oak trees into the living room through a large operable curtain wall.

living room, New Orleans / studioWTA

The house, despite its substantial square footage, doesn’t overpower its 19th century context; instead, it nestles beneath two impressive, mature live oak trees along the north edge of its corner site where a shaded yard with a pool was a natural fit for a young, growing family. The siting of the house away from the tree also allowed its foundation to avoid the trees’ extensive drip line. With an open side to the street, the courtyard scheme is made private with a custom metal picket fence covered in climbing vines along the sidewalk. The front of the house responds to the courtyard and trees via a porch extended as a dramatic steel “frame” perch off the second floor playroom, protected by sliding shutters and the oak tree canopy above. Anchoring one side of the courtyard is a 700 square foot guest house with a loft, designed to provide eating, sleeping, and living space overlooking the pool, while maintaining privacy from the main house.

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Within the house, the clients’ desire for a modern yet comfortable home come to life in the detailing and material selection: kitchen cabinets in matte charcoal; upper level balcony railings in frameless glass; the entertainment wall enclosure in concealed, hinged wood slat panels. All these well-developed ideas were a collaboration, and only made possible through a clarity of vision and a refined sensibility.

interior design, New Orleans / studioWTA

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

kitchen, New Orleans / studioWTA

dining room, New Orleans / studioWTA

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

bedroom, New Orleans / studioWTA

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

White River House / Robert Hutchison Architect

This small residence located on the banks of the White River five miles from Mt. Rainier quietly blends into the surrounding forest. White River...

Spanish Oaks in California by Hugh Jefferson Randolph Architects

Designed by Hugh Jefferson Randolph Architects, Spanish Oaks has an authentic look — Spanish Colonial, simple and not ostentatious. These two neighboring homes were designed...

Coolway Foot Truck by CuldeSac Custom Retail

The Foot Truck by Coolway Freestyle allows us to talk about a new retail concept far away from the static models that exist nowadays. The customer-selling channels are becoming more and more virtual, and the foot truck reverses the ‘client goes to the shop’ dynamic to generate window displays that approach the client in highly specific environments

Elysium House Combines Original Heritage Fabric with Contemporary Detailing

The Elysium House project involved alterations within the envelope of a Grand Victorian Terrace in inner city Sydney, Australia. Internal re-working at garden level requiring excavation under the existing footprint and the creation of a 2 storey volume that extends the living space, connecting multiple levels of the house to the garden.

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light

The concept for the Waiheke house was to create a central grand space, surrounded by smaller spaces, somewhat like a church in the center of a small village. The “church“ which resembles a traditional boatshed shape, consists of a singular open space created by parallel precast concrete walls ...

Ground Floor Apartment Turned into a House in the Middle of Manhattan

This ground floor apartment has been renovated and transformed by Studio Arthur Casas in a comfortable house, located near Central Park, in Manhattan, NY. Description...