Cliff Dwelling is a Residential Renovation with a Cliff-Side View Over Lake Austin

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (1)

Cliff Dwelling is a renovation project recently completed by Specht Architects.

From the architects: Suspended on a narrow limestone ridge halfway down a cliff overlooking Lake Austin, this home builds upon the frame of an existing 1970s-era structure. The renovation re-works the processional sequence into and through the house making it habitable for an elderly couple, enhancing engagement with the dramatic site, and incorporating elements that have personal importance to the owners.

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (2)

The original entry was via a dangerous exterior ramp that ran from street level down to a front door, 25’ below. One now enters via a light-filled pavilion that overlooks the lake and opens onto a large rooftop herb garden. A sequence of stairs, supplemented by an elevator, descends through the three levels of the house, revealing views of both the lake and the limestone cliff. Design Team: Scott Specht, Louise Harpman, Brett Wolfe

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (4)

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (3)

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (5)

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (9)

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (12)

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (13)

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (6)

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (8)

Cliff Dwelling - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (14)

Cliff House - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (7)

Cliff House - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (11)

Cliff House - a residential renovation with a cliff-side view over Lake Austin (10)

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

André Pihl Designs Villa G to Provide Vast Views of the Swedish Archipelago 6

André Pihl Designs Villa G to Provide Vast Views of the Swedish Archipelago

Villa G is located in a quiet bay off the southeastern region of the Swedish archipelago. This region is renowned for the oak forests that have contributed to the Swedish boat-building tradition for centuries. The western section of the site is oriented toward the coastline, giving access to the southern horizon of the Baltic Sea.
Sanya Vanke Villa, BLVD International 1

Sanya Vanke Villa / BLVD International

Located at the foot of Luobi Mountain, hidden in the resort manor, Sanya Vanke villa integrates the Eastern poetic elegance with Western innovative technology, outlines the heart of the extravagant context and ideal life by the essence of four seasons.
A Contemporary, Sophisticated Beverly Hills Residence, Whipple Russell Architects 6

A Contemporary, Sophisticated Beverly Hills Residence

Our client, who is from the sports world, wanted an open-plan house for entertaining but also a photography studio and a gallery space suitable for hanging his large art projects. Working with Barry Chase of CMF Homebuilders and Linda Dahan of Highfire Interior Design ...
Three Story House Renovated by Stelle Lomont Rouhani Architects 15

Three Story House Renovated by Stelle Lomont Rouhani Architects

An existing three story house perched in the trees of Amagansett was in dire need of repair. Breathtaking views from the roof deck made the decision to renovate rather than replace the structure an easy decision.
Victorian-Era Cottage In Melbourne Gets a Modern Makeover 8

Victorian-Era Cottage In Melbourne Gets a Modern Makeover

This renovation and addition transforms a Victorian-Era cottage into a light filled showcase home for the Builder client. Distinct connections, materials and forms separate major elements within the house, while dissolving the additional mass externally to create an expansive and richly detailed experience.

More Articles Like This