Architecture and Interior Design StudiosMetaform ArchitectsMetaform Architects Transforms Luxembourg Warehouse into Light-Filled Workspace

Metaform Architects Transforms Luxembourg Warehouse into Light-Filled Workspace

Metaform Architects Transforms Luxembourg Warehouse into Light-Filled Workspace

Project: DSL Headquarters / Luxembourg Warehouse Converted
Architects: Metaform Architects
Location: Steinsel, Luxembourg
Year: 2020
Client: DSL
Size: 1,950 m2
Photography: Steve Troes Fotodesign

A neglected exhibition hall in Luxembourg, originally built as a warehouse, has been transformed by Metaform architects to create a light-filled, collaborative office space.

Metaform Architects Transforms Luxembourg Warehouse into Light-Filled Workspace

Metaform architects renovated the former Luxembourg warehouse in Steinsel to create the new headquarters of DSL, a company specialised in IT solutions.

Metaform Architects Transforms Luxembourg Warehouse into Light-Filled Workspace

“The main emphasis of the project was to bring in more natural daylight, creating an efficient, clean and bright office space where people and communication take center stage.” explains Shahram Agaajani, founder of Metaform architects.

Metaform Architects Transforms Luxembourg Warehouse into Light-Filled Workspace

The concept aimed to adapt the warehouse whilst preserving a flavour of certain key characteristics of the original building.

plan 2

Metaform Architects Transforms Luxembourg Warehouse into Light-Filled Workspace

As you enter the space you are welcomed by a bright, double-height reception area. Light filters through from the large bay windows and from the skylights set into the steel roof. The overhaul included entirely gutting and renovating the feature skylights.

office, Metaform Architects

Inside, a central statement staircase made from oak doubles as a common area. This creates a mix of semi-private, informal work and social areas maintaining an open-plan layout.

Metaform Architects Transforms Luxembourg Warehouse into Light-Filled Workspace

Metaform architects chose a simple material palette including pure white walls, grey steel beams but also oak floor paneling and detailing in contrast with the original characteristics of the warehouse.

interiors, Metaform Architects

To finish the space, offices and meeting rooms are decorated with some large plants to help create a calming work environment. Through the introduction of light, the architects sought to foster a positive and welcoming working environment. The choice of furniture also inspires a “homely” atmosphere.

plan 1
The building contains 1.950 square meters of office space, which includes a reception area, a staff kitchen, meeting rooms, open-plan offices, exhibition space, an outdoor terrace area and ample storage space.

Metaform Architects, office design

Barton Hills House: Modern Architecture and Spacious Roof Deck

Project: Barton Hills house Architects: A Parallel Architecture Architect in Charge: Eric Barth, Ryan Burke Structural Engineer: JM Structures General Contractor: David Wilkes Builders Architect in Charge: Eric Barth,...

Bent Tree Residence by Rene Gracia Design Build

Located in North Dallas, this 6,300 s.f. residence sits overlooking mature trees and a 270-degree view of a golf course. The design challenge was to more fully explore the site by juxtaposing the geometry of the private and public areas of the home through a 45-degree pivot point, expressed by a horizontal design and butterfly roof structure.

The Leap to Copper – Filling Every Detail of this Susanna Cots Home with Meaning

The symbiosis between materials, textures and earthy colours awakens a visual comfort that creates a precious symphony of emotional wellbeing

Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects

Located on a large lot in the West Point Grey area of Vancouver, this five bedroom, three level home sits atop a hill and maximizes views of the city and the surrounding landscape.

North End Loft: Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft

Located within a converted 1840's mercantile wharf building, the North End Loft project involved the combination of three existing residential units into a single two-story residential loft for a high tech/low tech couple interested in celebrating modern living in an authentic Boston setting.

Related Articles