Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos and Chico Barros

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

Project: Havai House
Architects: Grupo Garoa Arquitetos Associados, Chico Barros
Location: São Paulo, Brazil
Project size 190 m2
Completion date 2017
Photographer: Pedro Napolitano Prata

The Havai House turns itself to the inside, in a way it is introspective, a feature that comes from the place’s specific constraints – the linear conformation of the lot, 5x35m, and its neighbour’s tall lateral walls. Because of this, views to the exterior are scarce. With the exception of the front bedroom, all environments turn to the courtyards – the indoor and the outdoor.

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

The outdoor is the garden, where the floor is grass, there’s a tree growing, there you can take rain or sun baths. The indoors is where the aggregating areas of the house are – living room, dining room and kitchen. Its opaque gable roof does not touch the side walls, it leaves a glass strip that lets light shine through. This artifice makes the time passage moore explicit, because the internal light is conditioned to the external nuances of the wheater, be it a cloudy or rainy day, the passage of a cloud or the simple movement of the sun. The light and shadow spots on the wall vary in intensity and form, minute by minute, according to the sun’s inclination – in the summer at noon, it becomes a vertical plumb of light exposing the wall’s irregularities, where some prominent blocks materialize shadow.

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

In the upper floor, the courtyards intercalate the three blocks of structural masonry, where each of them is a room. They are connected longitudinally by a walkway that goes through the two courtyards. The walkway, as the roof, does not touch the house’s constraint walls it is narrow, so that natural light enters the lower floor. It has an enlargement in the covered area, where it forms a mezzanine, an intimate room. Under it is the kitchen, the heart of the Havai house that is open for both, dining and living.

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

The house’s structure is of structural masonry, with the walkway and the gable roof’s structure designed in metallic structure, the slabs – made in loco – are inverted to facilitate the distribution of the hydraulic installation, the electrical pipes are apparent, the floor used was hydraulic tiles, green as grass.

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

living room / Grupo Garoa Arquitetos Associados

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

kitchen / Grupo Garoa Arquitetos Associados

kitchen / Grupo Garoa Arquitetos Associados

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

dining room / Grupo Garoa Arquitetos Associados

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

bathroom / Grupo Garoa Arquitetos Associados

home office / Grupo Garoa Arquitetos Associados

living room / Grupo Garoa Arquitetos Associados

kids room / Grupo Garoa Arquitetos Associados

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos Associados

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Project Dom 14

Project Dom by Swan Architecture / Minnesota

Project Dom is a single-family home recently completed by Swan Architecture in Minnesota, US. Dom means “home” in Slovakian. The new residence is a celebration of...

Fueled Collective office – interior inspired by Victorian London

Fueled is a company that develops mobile applications, an activity that requires a lot of creativity and thinking out-of-the-box. With offices in several cities,...
Fletchers Mill House by Richard Williams Architects

Fletchers Mill House by Richard Williams Architects

Fletchers Mill House is a new residence and guest house located on a knoll overlooking a meadow that slopes gently down to the Thornton River. The compound formed by the two structures is the terminus of a long and level plateau flanked by woods, and of a new entry drive.
Villa K by Marion Regitko Architects

Villa K by Marion Regitko Architects

Villa K is organised around a raised ‘viewing platform’ which is slightly pushed into the top of a hill. The design of the house is a response to both the plot and the amazing surrounding views.
Gran Caffè Torino / Puccio Collodoro Architetti

Gran Caffe Torino / Puccio Collodoro Architetti

Placed inside an important historic building from the early 1900s, the Gran Caffè Torino is located near the central station of Palermo, at the corner of Via Roma and Via Torino, from which it takes its name.

More Articles Like This