facebook

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Project: Modern Brick House
Architects: Campos Studio
Location: Point Grey, Vancouver, British Columbia, Canada
Area: 3750 ft2
Year 2017
Photo Credits: Ema Peter
Text by Campos Studio

The Brick house was a collaboration with a family with four young children. Through discussions with the couple, it became clear that they wanted a clean modern brick house while at the same time it was important that the house encouraged play. The resolution came from an exploration of play and playgrounds formulated by Isamu Noguchi and the idea on non-committal structures that we have developed in our work.

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

The formal essence of the brick house is an abstraction of a solid brick with cavities cut out of it, meaning that there are no perforations, only voids. Within the rather modern building this strategy produced is a playground. It is not a playground of slides and ladders but rather a hidden playground, a playground disguised in the very structure of the house. It is this playground that is so essential to the design of the house that it could be missed altogether without the imagination of a child.

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

The interior of the house is organized around a vertical toy chest, a three-story millwork wall of solids and voids on which one can store, sit, work, make coffee. On the stair side of the toy chest are a number of book niches that create a vertical library over the 3 levels.

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Openings in the toy chest, along with exposed structure, level changes, and built in seating provide areas that with imagination can be transformed into opportunities for fun activities. The spaces, along with the material choices, were designed to allow the children to transform formal living spaces into game areas. Blurring the distinction between formal and play areas throughout the house encourages us rethink the way we segregate functions and encourage creative thinking about space. This idea is reinforced through the design of the millwork and surfaces around the house, to encourage interaction by allowing the children to manipulate their environment.

kitchen, Campos Studio

Rather than private decks off the bedrooms, the brick house employs a central garden deck carved out of the middle of the house for shared living. A transitional space that organizes the bedrooms while in encourages contemplative activities as well as communal play.

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

bedroom, Campos Studio

bathroom, Campos Studio

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

bedroom, Campos Studio

bathroom, Campos Studio

kids room, Campos Studio

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Gallery House – an open house to the surrounding nature

Located in Pereira, Colombia, the Gallery House was designed by Studio Giovanni Moreno in 2013. The final project has resulted from the analysis of...

Ridgeline Residence / Welch Hall Architects

In an area of Wyoming known for it’s 20,000 SF, multilevel, seldom-used vacation homes, this modest one level structure serves as a primary residence. Nestled into the top of the ridge, Ridgeline house is intended to embrace nature.

Uber Offices in San Francisco by Studio O+A

Studio O+A have developed the new offices of Uber Technologies Inc. located in San Francisco, California. When Uber acquired the 11th floor of the building...

B House by CH+QS arquitectos: inspired by the fields with yellow flowers

Projected by CH + QS arquitectos, B House is inspired by the fields with yellow flowers from Berrocal, Segovia, Spain. In the spring, the...

Middlefield Road Residence by Ogawa Fisher Architects

As one moves from the pre-war California cottage style of the existing first floor, the second story introduces a modern vocabulary that respects the artful spirit of the home. Middlefield Road Residence was renovated by Ogawa Fisher Architects in Palo Alto, California.

Wooden Beach Cottage by Cibinel Architecture

This wooden beach cottage was completed recently by Cibinel Architecture, a mid-size consulting office located in Winnipeg, Manitoba. Fully exposed to spectacular sunsets and impressive...