Narrow Apartment Renovated in a Historical Stone House

living room, Marasovic arhitekti

Project: Narrow Apartment V1
Architects: Marasovic Arhitekti
Location: Koper, Slovenia
Year: 2020
Photo Credits: Blaž škorjanc
Text by Marasovic Arhitekti

This ‘ Narrow apartment ‘ is part of a wider ongoing renovation process of an historical stone house, located in the old town of Koper. House V consists of three apartments that we have named V1, V2 and V3. With a living space of only 35m2, and just one window, V1 was the first to be completed.

Narrow Apartment in a Historical Stone House

Due to its location on the ground floor and narrow shape, we divided the apartment into two parts according to the daylight and privacy required. The bedroom, bathroom and wardrobe are pushed to the back, while the kitchen, dining and living area adjoin the window.

Narrow Apartment in a Historical Stone House

The divisory wall between the bedroom and the rest of the apartment is designed to provide natural light at the back of the apartment while at the same time, blocking the view from the street. The influx of fresh air to the back of the apartment is maintained by the central ventilation system. Three layers of curtains, one behind the divisory wall and two behind the window, enable the occupier to choose and easily switch between desired levels of privacy.

dining room, Marasovic arhitekti

To make the most of the space at our disposal without compromising the quality of the ambience, most of the furniture is custom made. Either built-in, like the hidden kitchen cabinet behind the wainscoted wall, or simply mounted like the black shelves above the sofa and the wooden cabinets above the bed.

Narrow Apartment in a Historical Stone House

With the use of wainscoting on the wall, black aluminium profiles and stone-like tiles, we wanted to pay tribute to the once bourgeois past of the building, using contemporary language. The few materials and colors outlined in the elements above are also found in the selected lamps, bathroom and kitchen fixtures and other decorative features.

kitchen, Marasovic arhitekti

bedroom, Marasovic arhitekti

Narrow Apartment in a Historical Stone House

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Victoria Park House, London / Material Works Architecture

Having moved from a substantial loft apartment to a Victorian terrace, the clients were keen to recapture the open sense of space and light their former home had offered. The brief called for an open space that could be adapted for either entertaining, dining or relaxing simply by moving loose furniture.

The CY House Has a Double Height Inner Space and is Bathed in Light

Designed by Kedem Shinar Design & Architecture, CY House is a private house of 300 sqm. built on a plot overlooking a forest in...

Mountain House Built on the Ruins of an Old Rustic

Located in Albosaggia, Italy, this mountain house was designed by architect Rocco Borromini. Project description: The project concerns the construction of a house on the...

Restaurant PNY Haut Marais in Paris by CUT Architectures

Located in Paris, the restaurant PNY Haut Marais was completed in 2015 by CUT Architectures. Description by CUT Architectures: For its third venue PNY hamburgers...

Lucky Knot Bridge – NEXT Turns Bridge into Ultimate Experience

NEXT architects are working on a unique series of bridges all over the world. This time, their latest design isn’t an intriguing bat bridge...

Darling Point Apartment: Interior Refurbishment of a Waterfront Apartment

Located in Sydney, Darling Point Apartment was renovated in 2015 by Chenchow Little Architects. Project description: Whilst most apartment renovations focus on surface treatments this...