Nulla Vale House and Shed / MRTN Architects

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects

Architects: MRTN Architects
Project: Nulla Vale House and Shed
Location: Nulla Vale, Australia
Area: 50 m2
Year: 2018
Project Budget: $250000
Photographer: Peter Bennetts

Text provided by MRTN Architects: To reach Nulla Vale you continue driving past Tullamarine Airport for an hour. Just past the airport the landscape changes from tract housing to pastoral land and small rural communities. Dotted along the drive are old agricultural outbuildings and early settler dwellings. Simple structures, almost primitive, that are part of the landscape. Nostalgia for this connection between land and building was the guiding principle for our Nulla Vale House and Shed.

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 1

Much of Nulla Vale is ‘granite country’ a landscape that is both beautiful and harsh. A landscape created through geological conditions over millions of years and by land clearing and grazing. The granite outcrops created by the erosion of soft rocks leaving the hard igneous granite exposed. The site a 300-acre parcel of pastoral land that is dotted with granite outcrops and the occasional gum tree.

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 2

Our clients are intending to eventually build their full time home on this land. But to begin with they asked for a place to be able to stay, a basic dwelling with the minimum of amenity. Somewhere they could spend weekends as they make a connection to the land and begin their caretaker period of the site. The design is intended to anticipate the final home without predetermining it. They also required a shed to house land care equipment and the PV panels and battery required to power the house. With no mains connection to services of any kind the house is 100% off-grid.

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 3

The building site selected is located on a saddle of land half way along a desire line that runs from site’s high point to a natural ledge with distant views in the west. The structures are conceived of as settler wagons, arrested in motion as they pass through the site.

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 4

The Shed and House are identical in their overall dimensions and from a distance their silhouette is the familiar gable ended form commonly associated with farming sheds. Up close however the two structures are clearly defined as shed and house through material, void and volume. The shed was custom designed by us directly with a shed fabrication company using their systems to create a shed that is part storage part entryways. Clad entirely in heritage grade corrugated galvanised iron with a roof oriented and pitched to maximise solar exposure through the seasons.

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 5

The House is constructed from salvaged bricks and corrugated iron in addition to rough sawn timber and new galvanised roofing on pre-engineered timber trusses that are left exposed both inside and out. Materials were selected to meet the clients’ brief that house fit within the cognitive idea of an ‘old shed’. Internally the finishes are the same as outside, no plasterboard and no paint. LED lighting strips concealed on top of the rafters reflect light off the foil-backed insulation. The house provides the means to eat, sleep and wash in a space that is part of the experience of being on the site and not removed from it.

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 6

What are the sustainability features of Nulla Vale House and Shed ?
• Compact footprint orientated to optimise northern solar access
• Efficiently milled radial timber batten and board cladding installed green without high energy kiln drying
• Material use minimised, reflective insulation blanket as ceiling finish, soffit unlined
• Roof overhang calculated to protect from the hot summer sun, low winter sun is invited deeply into plan, absorbed by burnished concrete slab
• Additional thermal mass provided by double brick walls insulated with 80mm thick spray foam
• High performance timber windows positioned for cross-ventilation and night-purging
• Lifecycle cost carefully considered as building will be extended when the owners make permanent tree change. Western wall is lightweight framed and the large double hung window is salvaged so it can be removed when the house is extended.
• Prefabrication of trusses and custom designed shed utilised to enhance buildability and reduce wastage as all components carefully sized in the factory
• 5.2 kWp PV system
• 2 X 20,210L rainwater tanks

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 7

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 8

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 9

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 10

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 11

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 12

Nulla Vale House and Shed, MRTN Architects 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Heng Salon — A 29 Square Meter Pop-Up Scalp Care Salon

The Heng Salon is a 29-square-meter pop-up salon, which is situated in a shopping mall in Nanjing, China. The shopping mall has been constructed for many years, which faced the need of upgrade and renovation.

Whistler Modern Mountain Home / BONE Structure

This modern mountain home is the latest BONE Structure project to be completed in Whistler, guaranteeing unprecedented energy efficiency and endless design flexibility. The...

Semi-Detached Modern House in Malaysia / Fabian Tan Architect

This semi-detached modern house was rebuilt for a young family on a 60’ x 90’ piece of land. Laid out over two different levels, the lower section of the plot houses the car porch with a ramp and staircase, connecting it to the home which sits on the higher land area.

New Residential Interior in Palermo by Studio DiDeA

Studio DiDeA renovated a dwelling at the last floor of an apartment building in Palermo, dating back to the seventies and overlooking Parco della Favorita.

Cobourg House on the Shore of Lake Ontario / Trevor Horne Architects

The Cobourg house, adjacent to Cobourg’s Victoria Park, is set deep into the site while accommodating local zoning regulations. Screened by large mature trees, it is intended to have a discreet presence in this conservation area.

Scenic Ballade Apartment / HAO Design

In the original layout of the Scenic Ballade apartment, the kitchen faced south; we altered the floor plan by creating an open space combining the kitchen with the living room. We additionally installed a kitchen island to facilitate the preparation of cooking ingredients.