facebook

Okada Marshall House by D’Arcy Jones Architecture

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture

Architects: D’Arcy Jones Architecture
Project: Okada Marshall House
Location: East Sooke, British Columbia, Canada
Size 2470 SF
Photographer: Courtesy of D’Arcy Jones Architecture

This craggy H-shaped house wraps around itself to contain two inner courtyards. All of the house’s windows and doors point toward ancient moss-covered rocks or the Pacific Ocean, creating lively contrasts as one moves through the house. Low-slung and modest, the house has a constant parapet height, to emphasize and visually contain the undulating concrete and courtyard screen that is scribed to the existing contours of the rock. Externally the form of the house is quiet and solid, belying an inner complexity and spatial variety in plan. The Okada Marshall House is comprehensive tribute to wood: for its efficient and ambitious engineered wood structure, for its delicate yet robust courtyard screening, and for its hard-wearing traditional board and batten cladding that will last hundreds of years. The absolute minimum number of 2×6 light-wood frame shear walls were sculpted and carved to allow for large window and doors in all spaces. Soaring engineered LVL beams (laminated veneer lumber) were pushed to their limit, spanning more than 30’ without posts to hold up an outdoor dining roof, to define natural outdoor courtyard areas, and to make a typically generic parking area into a well-composed and inviting outdoor “room”.

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 1

The Okada Marshall House is a test-case for the owner’s Shou-sugi ban wood supply company, which needs no maintenance and will never rot. The owners charred the wood themselves, to learn this ancient Japanese craft. This siding is well-suited to the dampest regions of British Columbia which are similar to Japan. The Okada Marshall House is on the edge of a new development, invisible from anywhere inside the house or its courtyards. Assuming a potential loss of privacy over time, the central courtyard is screened to block out the surrounding area, while letting in linear sunlight that animates the house and courtyard with its textured patterns.

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 2

The clients asked for a house without stairs. The internal privacy that the client valued in their previous multi-storey house inspired this house’s plan. By pulling the house’s day-time spaces apart with stretched hallways, acoustic separation for a quiet home office is created. Elongated hallways emphasize the house’s sense of expansiveness, within a compact footprint. As a critique of over-scaled completely open plans, this house explores the value and delight in movement with focal points and compressed proportions.

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 3

The seemingly random angles of the plan result from fitting all of the house’s internal spaces to the topography of the site. The winds off the Pacific Ocean on Vancouver Island’s west coast are constant, during every day of every season. Like a wagon caravan encircling a fire for security and warmth, the shape of the house passively creates an inner microclimate. The expansive view is still clearly seen through the back to back glass, mimicking how cupped hands shield one’s eyes from glare and focus the eyes on the distance. In the central living area an al fresco dining table is wrapped with a dark antiglare door liner, similar to the ones on BC Ferries’ wheelhouses that allow softened marine reflection.

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 4

A black-tiled Japanese bath has its own composed view. Even in low light on a stormy day, the outdoors will be brighter than the dark tiled surround, creating a mood of optimism.

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 5

The house’s white interior acts as a light-bouncing foil to its brown-black exterior. Sculpted openings, ledges and niches abstract the site’s fractured volcanic rock. During the summer, weather inversions create fog until midday, so the strongly defined courtyard and arms of the house were toned and proportioned with mock-ups on site to ensure visibility in the densest fog. The sensations of dislocation and loneliness that happen on the west coast are transformed into feelings of comfort and security.

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 6

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 7

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 8

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 9

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 10

Okada Marshall House by D'Arcy Jones Architecture 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Morumbi Apartment / Julliana Camargo

Morumbi Apartment was designed by brazilian architect Julliana Camargo. The apartment has an area of 220 sqm and is located in Sao Paulo, Brasil....

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin’s Barton Hills Neighborhood

This project is a remodel-addition of a mid-century home in Austin’s Barton Hills neighborhood. The one-story, L-shaped house built circa 1953 originally had two bedrooms, a kitchen, a small bath, and separate living and dining rooms.

Minimalist Vietnamese Home Adapted to a Long and Narrow Lot

The remaining spaces are bedrooms, stair, roof, toilets which are designed minimally and practically to maximize space utilization and minimize construction cost. This minimalist vietnamese home is complete with the joy of the host and create new exciting atmosphere to residents walking across the road in front of the house.

Duplex in The City / Luigi Roselli Architects

Equivalent to the brownstones of New York, this interwar duplex is a humane scale solution to housing in the Sydney city fringes. Shoulder to shoulder...