Residential ArchitectureRenovation ProjectsHatherlie House by Andrew Simpson Architects

Hatherlie House by Andrew Simpson Architects

Hatherlie House by Andrew Simpson Architects

Project: Hatherlie House
Architects: Andrew Simpson Architects
Project Team: Andrew Simpson, Simona Falvo, Ryan Bate, Danielle Mileo, Emma Parkinson, Louis O’Conner
Landscaping: Renata Fair Garden Designs
Furniture, Objects, Art + Styling: Simone Haag
Location: North Fitzroy, Melbourne, Australia
Completed: 2017
Builder: Overend Constructions
Photography: Shannon McGrath

Hatherlie House is a late 19th century terrace house of individual heritage significance, located in the inner city suburb of North Fitzroy. Originally constructed for the financier Samuel Lazarus, the building forms an important backdrop to Australia’s cultural history. Lazarus was eyewitness to the Eureka Stockade and one of the few who provided a written record of these events. He later served as jury foreman for the trial of Ned Kelly.

Hatherlie House by Andrew Simpson Architects

The Hatherlie house sits on a double width block and has an unusual, smaller gabled roof component that flanks the main terrace. In the front garden is a line of pencil pines that, combined with the polychromatic brickwork, create a distinct presence for the building located at the bend of the street near the top of the hill.

interiors, fireplace, Andrew Simpson Architects

The unusual configuration of the existing house precipitated an extended conversation with the owners about what initially attracted them to the property. We were fascinated by their admission of being Italophiles with a fondness for the landscape of Tuscany where they were married. Some characteristics of Hatherlie house resonate with the iconic Italian villa of 15th century: the siting of the building at the top of a hill; the central courtyard; the line of pencil pines; the use of water (the original house had a centrally located pool); and the importance of landscape, all contributed to this inference. Our interventions into the fabric of the house focused on these characteristics with a loose reference made to Alberti’s ‘Of the Country House for a Gentleman’, in which he describes the importance of an integrated approach to landscape and architecture.

living room, Andrew Simpson Architects

The built and soft landscape is key to knitting the heritage building to the contemporary extensions of living, kitchen, study, laundry and meals areas. We worked closely with Renata Fairhall Garden Designs to create a series of overlapping spaces that resist clear definition as ‘architecture’ or ‘landscape’. While the front portion of the house remained intact and was essentially restored, the mid-20th century additions in the centre of the property were demolished along with part of the ‘stables’ located at the rear boundary. The stables accommodate off-site car-parking, with a guest residence above accessed via an external spiral stair. Like much of the circulation through Hatherlie, this is part of a series of circuitous, lyrical pathways which reveal the house episodically.

Hatherlie House by Andrew Simpson Architects

The geometry creates varied spatial experiences, expansion and contraction horizontally and vertically, reinforcing the series of stepped courtyards. The new living room extension mirrors the roof profile of the gabled roof of the front façade and becomes a raised platform, analogous to a hill, offering extended views to the garden. Water returns to the house as a reflection pond that brackets the new kitchen extension.

kitchen, Andrew Simpson Architects

The material palette is a dedicated commitment to the use of natural materials: solid cedar wall and ceiling linings, solid American oak joinery and floorboards, off-form concrete benchtops and splashbacks, hand-made brass sinks, limestone and bluestone paving, and charred (Yakigugi) silvertop ash cladding.

Hatherlie House by Andrew Simpson Architects

Hatherlie House by Andrew Simpson Architects

Hatherlie House by Andrew Simpson Architects

Subscribe to our newsletter

VHRS Vacation House by Broides Architects

The two-level house is situated at the center of the lot, in a manner that each level enjoys a spacious yard. A decorative pool reveals a waterfall facade towards the entrance of the lot and is surrounded by an access ramp leading to the upper level of the house.

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

Soboro house is a recently completed two-bedroom home close to Victoria Park in east London. The project was been shortlisted in the highly regarded New London Architecture awards residential category.

Tramonto Residence, Pacific Palisades by ShubinDonaldson

Nestled in the Pacific Palisades foothills, the Tramonto Residence is a contemporary single-family home which integrates the natural beauty of an adjacent state park.

Guangxi Yan Restaurant by Wuxing Youxing Space Design

The restaurant Guangxi Yan adopts traditional Guangxi cultural elements as the design thread, which unifies the overall spatial design. Numerous representative local elements are presented in the space after systematic concentration and artistic refinement.

Chilean Beach House Provides Multiple Sea Views

The commission consisted of two waterfront houses, on a narrow piece of land, compressed by the sea and a cliff. Thus, the question arises immediately: how not to fall into the evident blatancy of the view to the sea, having it in front like an unavoidable scene with no mediating between sight and sea? The answer is to measure.

Recommended Stories