facebook

Perimeter House / MAKE Architecture

Perimeter House by MAKE Architecture

Architects: MAKE Architecture
Project: Perimeter House
Location: Abbotsford, Melbourne, Australia
Photography: Peter Bennetts

In a lively, active industrial precinct the form of this house can be understood as a perimeter condition; an expanded edge that sits hard up against the site boundary and in doing so, wraps and encloses the domestic program, creating an inner, secluded refuge away from the city.

Perimeter House by MAKE Architecture 1

Bound on all edges by a vibrant industrial context of brick factories, businesses and warehouses, the modest site for this new addition is a small island within what is a lively and active industrial precinct. With its existing heritage cottage at the site’s northern end and its industrial use overlay, this new addition is driven by ideas of opportunistically working with the site’s unusual and charged conditions.

Perimeter House by MAKE Architecture 2

The potential was for a house that offered all the qualities of domesticity; refuge, seclusion and calm but that was bound by the unique characteristics of Abbotsford’s industrial history. These extreme site conditions carry through into a series of smaller moves and spaces that drive the entire scheme. At the scale of site, the form of the house can be understood as a perimeter condition; an expanded edge that sits hard up against the site boundary and in doing so, wraps and encloses the domestic program.

Perimeter House by MAKE Architecture 3

In a move to locate the new kitchen and dining space so they were orientated to the north, the form of the house sweeps along the western edge expanding at the southern end to accommodate the living areas. Connecting the existing building to the new kitchen and dining space is a corridor space – an active threshold condition – that defines the western street edge. A series of programs is then dispersed along its path (an alternative to the second living room); a new study for all the family, living space and music nooks are worked into this new circulation spine.

Perimeter House by MAKE Architecture 4

Perimeter House by MAKE Architecture 5

Perimeter House by MAKE Architecture 6

Perimeter House by MAKE Architecture 7

Perimeter House by MAKE Architecture 8

Perimeter House by MAKE Architecture 9

Perimeter House by MAKE Architecture 10

Perimeter House by MAKE Architecture 12

Perimeter House by MAKE Architecture 14

Perimeter House by MAKE Architecture 15

Perimeter House by MAKE Architecture 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio

The Elements is a private new build house in Hampshire, completed in early 2017 by Winchester based architects AR Design Studio. Adjacent to the stunning River Hamble and its popular marina, it is nestled within meadows rich in native wildlife.

Lake Superior Retreat on Minnesota’s North Shore by Salmela Architect

The Lake Superior retreat is sited near Taconite Harbor where the boreal forest meets the exposed bedrock of Lake Superior shoreline. The utmost character of the project reveals the predominance of place.

Stylish finca for a holiday in Mallorca: Baix de S’era

  Finca Baix de S’era is a vacation home located in Alaró, Mallorca, Spain.  The house was designed in 2015 by architect Jaume Colom. Description by...

Herron Island Retreat / First Lamp Architecture

Herron Island Retreat is a weekend cabin designed by Seattle-based First Lamp Architecture. The cabin is located in Herron Island, Washington. Inspired by the separation of herron island...

Tina’s Barn House, Cyprus / VARDAstudio

Tina's Barn House was designed for a young family that requested a contemporary take on barn-house style design. From this, the pitched roof design took life and determined the form of the house.

Elgin House / Bryant Alsop

The design was lead by the Edwardian character of the original Elgin house and it was important that the new addition carried through this sensibility. The owners were wanting to create a relaxed family home, that both spoke of their life in Australia but also reflected back to time spent living in the UK.