Residential ArchitectureApartmentsLido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

Project: Lido 501 Apartment
Architects: Atelier Aberto Arquitetura
Team: Renata Beck, Rafael Guadagnini
Location: Porto Alegre, Brazil
Project size: 30 m2
Completion date 2020
Photo Credits: Marcelo Donadussi
Text and photo: Courtesy of Atelier Aberto Arquitetura

This 30m² apartment, with angled walls and an irregular floor plan, was once a hotel room.
Located in the historical city center of Porto Alegre, the Lido Hotel has been for years a reference when it comes to searching for accommodation in the capital of Brazil’s southernmost state, close to the Matriz Plaza and the Public Market. However, the new demand for small apartments has driven the transformation of this hotel into a co-living building.

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

The client approached the office with the intention of converting his investment, a small apartment, into a temporary “bed and breakfast” accommodation, that could also attend to the needs of a long term housing, if necessary. The former hotel room is now requesting, besides a kitchen and bathroom, a double bed, sofa bed, closet, and desk.

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

The project’s concept came from the search for a more regular space, which was the main premise of the office. The pursuit of parallel lines resulted in a large closet that is summarized into a multifunctional white volume, hiding the plant’s winding lines and nesting the bathroom and kitchen, as well as storage for clothes and groceries. Parallel to this volume, an industrial black track light with adjustable spotlights leads the main axis of the apartment and lights up the room.

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

Shelves to the right of the front door accommodate the television, plants, books, and decorative objects. The window of the front facade of the building was framed by the woodwork, refining the peeled walls. The shelf above the window was designed to accommodate plants, bringing a glance of green into the room, considering that the view from outside is dominated by the concrete jungle of Porto Alegre’s historical city center.

plan

bedroom,Atelier Aberto Arquitetura

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

industrial style, Atelier Aberto Arquitetura

plan 2

small kitchen, Atelier Aberto Arquitetura

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

bathroom, Atelier Aberto Arquitetura

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

South Beach Loft by Fiedler Marciano Architecture

The owners of this residential loft space in the South Beach section of downtown San Francisco, fell in love with the building’s industrial ‘bones’; concrete walls, wood ceilings, factory-style windows and exposed steel trusses

Apartment Finger Wharf Features Theatrical and Sophisticated Luxury Interiors

Architects: Studio Prineas Project: Apartment Finger Wharf Lead Architect: Eva-Marie Prineas Location: Woolloomooloo Finger Wharf, Sydney Harbour, Australia Area: 86 sqm Photography: Catherine Lu, Chris Warnes Apartment Finger Wharf is...

Little Art Studio / Chen + Suchart Studio

The Little Art Studio is a 1400 SF addition to an existing contemporary stucco and glass residence. The addition of this project to the site provided a backdrop and bookend to an existing desert courtyard and a gathering area surrounding a fire pit.

Penthouse O by JUMA Architects

Architects: JUMA Architects Project: Penthouse O Location: Gent, Belgium Project Year 2016 Photography: Cafeine Penthouse O is a private residence designed in 2016 by JUMA Architects, a Gent based architecture...

Haus am Wald Residence in Stuttgart / Alexander Brenner Architects

The Haus am Wald is located at the end of a cul-de-sac road with an existing development predominantly from the 1960s, on the northern edge of Stuttgart-Schoenberg and directly adjoining to the forest.

Related Articles