Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park

Architects: SheltonMindel
Project: Manhattan Reservoir Residence
Location: Manhattan, New York, United States
Photographs: Michael Moran

Brief: In a disconnected series of enclosed spaces, unify and open spaces to feel the presence of the light on three exposures and views of the reservoir and New York’s Central Park.

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 1

Solution: The objective in this pre-war Manhattan apartment is to create a cohesive plan to unify and open the disjointed spaces while utilizing the light and views available of New York’s Central Park and Reservoir.

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 2

A continuous window wall expressed as a bay system integrates heating, ventilating, storage and a motorized window treatment unifies the living room, family room and dining room. Partitions between these public areas remain freestanding, and the wall itself becomes a clearly articulated element, which emphasizes and frames the views of the Reservoir, Central Park, and the George Washington Bridge. The space appears open and light is allowed to flow freely between the rooms.

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 3

Three free-floating wood cores are present throughout the space in areas that require enclosure from public to private. They contain the elevator, the master bath, and media storage and afford flexible levels of privacy through various hidden opaque and translucent doors.

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 4

A wide gallery space links the public spaces to the children’s rooms, kitchen, study and the master suite. A 40-foot long custom rug appears to simulate a soft cement sidewalk with colored blocks seemingly painted in the pavement to acknowledge the entry to each of the bedrooms. The colored blocks foreshadow the palette used in the spaces beyond. Light is present from the East exposure in the master suite through the gallery to the West exposure on the opposite axis culminating in the views of the park.

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 5

Architecture, interior design and context are seamlessly integrated to generate light and views of Manhattan’s Central Park and Reservoir.

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 6

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 7

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 8

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 9

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 10

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 11

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Two Bedroom Guest House by Walker Workshop

This two bedroom guest house sits along a ridge in a grove of over 120 coast live oak trees. The Oak Pass Road guesthouse uses its height and a small footprint to maximize panoramic canyon views and strengthen its connection to the surrounding tree-filled site.

Pavilions within a Garden / Threefold Architects

These 2 new buildings - Pavilions within a Garden - have an honesty and restraint creating calm and restful spaces which compliment and enhance their setting.

Daisy Garden Rug – a Playful and Interactive Rug

The young designers from Joe Jin Design Company Ltd, a creative studio in Toronto, Canada, have imagined a playful and interactive rug that can...

Flatiron Duplex Loft by Shelton Mindel & Associates

Flatiron Duplex Loft is a 12th floor and rooftop home designed by Shelton Mindel & Associates. This duplex apartment is located in Manhattan, New...

Castle Hill House by Camelot Custom Home

This traditional home was built in 1917 in the center of Austin, Texas. It needed some new features for the growing family to enjoy....

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick

Whispering Smith’s House A is a challenge to the status quo of housing in Perth. The sustainable apartment-house hybrid is designed for small lots and uses commercial materials in an innovative way to achieve a tight footprint and carbon neutral status.