Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

- Advertisement -

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

Project: Prewar Park Avenue Apartment Renovation
Architects: MKCA – Michael K Chen Architecture
Lead Architects: Michael K. Chen
MKCA Project Team: Natasha Harper, Michael Chen, Braden Caldwell, Justin Snider, Robinson Strong, Julian Anderson
General Contractor: THINK Construction
Location: New York City, New York, United States
Area 2800.0 ft2
Project Year 2019
Photographer: Brooke Holm

Located in a distinguished Carnegie Hill co-op building, the 2,800 sf prewar Park Avenue apartment has been reimagined for contemporary family life while retaining its original gracious formality. The renovation concentrated on maximizing the already well-proportioned formal spaces, including a generous entrance gallery, formal living room and dining room; while converting the dark and crowded storage and service areas into functional contemporary living elements. Because the historic layout was quite segmented, we set out to create enlarged openings to increase circulation between spaces.

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

The selection of furniture, finishes, and unique art and design objects played a large part in maximizing natural light, visual interconnectivity, and playfulness throughout.

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

The interiors throughout are a playful, graphic, and colorful mix custom and curated furniture, lighting, and artwork. MKCA is responsible for both architecture and interior design.

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

Off of the gallery, a powder room and cloak room duet. The sleek and moody new powder room inhabits a former closet, and is lined from floor to ceiling in handmade metallic black tiles from Heath Ceramics and features a floating custom console of barely pink Rosa Aurora stone, lacquer, and smoke mirror, conjuring images of nightclub naughtiness. In contrast, the generous new cloak room across the gallery boasts powdery pink lacquer built-ins, integrated LED lighting, and puffy flamingo wallpaper, projecting a sunny and playful disposition. The cloak room absorbs baby strollers, shoes, and coats for the family and their guests in crisply detailed millwork compartments.

living room, Michael K Chen Architecture

The shaping of surface and shadow enlivens a sunlight-challenged kitchen on Park Avenue. After clearing away a warren of service rooms, we introduced a series of varied materials – glossy three dimensional tiles, Corian, white and black marble, wire brushed and ebonized white oak, and acid etched glass – into the space, each selected for their properties relative to light.

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

The total absence of upper cabinetry, and the reflective textures of the materials in the space all make for a lively and playful space that is the heart of the project.

kitchen, Michael K Chen Architecture

kitchen, Michael K Chen Architecture

dining room, Michael K Chen Architecture

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

bedroom, Michael K Chen Architecture

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

- Advertisement -

Ranelagh House – Old Georgian Townhouse Renovated in Dublin

Ranelagh House is an old Georgian townhouse recently renovated by Dublin-based design studio Kingston Lafferty Design. The Ranelagh House interior project was a structurally unsound,...

Casa Na Maia, Portugal / Adoff Arquitectos

The set of buildings is located in the center of the Portuguese city of Maia, a neighboring town of Porto, and has its origins in an early 20th-century farmhouse, once part of a larger estate.

Poblenou Loft, Barcelona / The Room Studio

Brightness, spaciousness and warmth in the spaces were the main premises for this loft project in the Poblenou area of Barcelona. In this loft of 300 m2 and double height, a decoration and organization of the spaces project was carried out.

Contemporary Single-Storey House Features Open Spaces

The owners asked the office for a contemporary single-storey house whose rooms could enjoy the huge preservation area of ​​Granja Viana region in the city of Cotia-SP.

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Project: Polzeath Beach House Architects: McLean Quinlan Architects Interior Design: McLean Quinlan, Jam Interiors Structural Engineer: Frank Van Loock Associates Location: Polzeath, Cornwall, England, United Kingdom Year 2019 Photography: Jim...

Anita Apartment in Porto Alegre / Ambidestro Arquitetura

Anita Apartment is a Project designed in 2017 by Ambidestro Arquitetura and it covers an area of 70m2 located in Porto Alegre, South Brazil.

A Montreal Concrete House Gets a Contemporary Update

A Montreal concrete house built in the 1990s needed an update. The closed-in kitchen created a wall between the living spaces, and the decor, in saturated primary colours, produced a rather cold atmosphere. In 2017, the owners decided to refresh the property with a more contemporary and all-encompassing look.

The Sustainable House Annandale Architecture Maximizes Passive Design Strategies

For the Sustainable House Annandale, the intention was to achieve the best possible passive solar house for the site, whilst facilitating a more sustainable lifestyle for the client. The design not only maximises its passive design strategies including: solar design; evaporative cooling; natural ventilation

Elystan Place, London / GSB Building

Elystan Place house is located in Chelsea, London, and was recently renovated by GSD Building. This project consisted of a full internal strip out to both...

Yin-Yang House – Net-Zero Energy Single-Family Home

Designed by Brooks + Scarpa, the Yin-Yang House is a net-zero energy single-family home in a quiet Venice, CA neighborhood. The design objective was...

A Taipei Home Evoking a Relaxing and Comfortable Atmosphere

The house features an attractive pink ceiling decorated by its previous owner, and decorations that remain avant-garde looking despite them being designed over two decades ago. However, because the house has a low ceiling, strong colors imbue the house with a sense of stress.