Private Office Design in Newcastle by Oktra

Private Office Design in Newcastle by Oktra

Project name: Private Office Design
Interior Design: Oktra
Location: Newcastle, United Kingdom
Area: 23,379 sq ft
Year of completion: 2020
Photographer: Sarah Deane
Text and photos provided by Oktra

Oktra’s client is the number one alarm system supplier in Europe and, as part of their commitment to the UK market, they wanted to open an operational centre of excellence in addition to their HQ in London. The look and feel of the new workplace needed to be consistent with the client’s London office, as well as include a specialist Alarm Receiving Centre (ARC) built to supplied specification so as to ensure the protection of secure data.

Private Office Design in Newcastle by Oktra

The inclusion of the ARC necessitated a specialist area within the office design that could accommodate the internal blockwork build. The ARC also needed to have an uninterrupted perimeter, which included doors and glazing that were resistant to physical and bullet attack. The separation of services was another crucial factor, allowing the ARC to run on a separate generator in the event of a power cut.

Private Office Design in Newcastle by Oktra

Oktra conducted workshops with the client in order to understand their ways of working and identify opportunities for improvement in efficiency and effectiveness. Oktra’s designers created a 3D model of the new workspace, making real-time changes during workshops to adhere to tight timescales. These timescales tightened once COVID-19 hit the UK, but Oktra’s delivery team worked quickly to overcome the associated challenges safely. The result is a workspace that reflects the simplicity and functionality that are core to the company’s operation while simultaneously providing a fresh, clean and bright environment for employees.

Private Office Design in Newcastle by Oktra

The new workplace features an open plan layout dotted with meeting rooms and offices in order to limit noise transfer, a central breakout space where employees are encouraged to take time away from their desks, smaller refreshment stations interspersed throughout the office and the ARC which provides high-security space to monitor data and information. The design of office uses the full-height glazed perimeter of the building to preserve natural light levels in the workspace, with glazing and switch glass to satisfy security specifications while incorporating the maximum levels of natural light – even in cellular spaces.

interior design in Newcastle by Oktra

Office Design in Newcastle by Oktra

Office Design in Newcastle by Oktra

Workspace Design in Newcastle by Oktra

workspace in Newcastle by Oktra

Office Design in Newcastle by Oktra

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Timber Twin Units / Gary Todd Architecture

The client sought Timber Twin Units - 2 residential units of 3 bedrooms and office plus open plan indoor -outdoor living with flexibility for family or rental accommodation.

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design

Cha Le Teahouse provides a modernist interpretation of the traditional Chinese tea ritual. The space is defined by a minimalist character that relies on an interplay of geometry and material uniformity.

West London Loft Apartment by Nia Morrison Studio

West London Loft Apartment is a former industrial building converted into two bedroom/two bathroom apartment by Nia Morris Studio.  A complete overhaul of a...

Seaview Escape House, Bainbridge Island / Coates Design Architects

This shoreline home is a 2800 square foot, 2-bedroom Pacific Northwest-style house anchored into a steep-sloped site. There is an open-concept living, dining, and kitchen area that opens directly to the outdoors with a corner bi-fold door system.

Casanova Street Flat / Arquitectura-G

The Casanova Street Flat project consists in transforming an open space of 70m2 in Eixample district of Barcelona into a photographic studio that combines...

Vintage Style Mini Loft in Budapest / A + Z Design Studio

Located in Budapest, Hungary, this abandoned painting workshop has been transformed by A + Z Design Studio into a charming vintage style mini loft with warm atmosphere.