Quarry Residence / Finnis Architects

Quarry residence, Finnis Architects

Architects: Finnis Architects
Project: Quarry Residence
Location: Melbourne, Australia
Area: 869 sqm
Year: 2017
Photographer: Tom Roe

A modern bluestone clad family home on a corner site in Brighton, Australia. The Quarry residence balances strong exterior form with seamlessly integrated interiors that promote shared spaces in the heart of the home and a connection with its context.

Quarry residence / Finnis Architects 1

By utilizing a refined palette of bluestone, powder coated steel and timber clad soffits, exterior elevations that complimented the bluestones material properties were developed. Clad in a grid format, a focus on vertical and horizontal lines compliments the rectilinear form while concealing the exposed concrete sub structure. Being a natural and aged material immediately integrated the new build into its context, giving the feeling of a home that has been there for years and will be for many to come.

Quarry residence / Finnis Architects 2

The large columns add to the solid nature of the home and balances with the high amount of glazing which aids in dissolving the barrier between interior and exterior, providing a transparent, soft touch. These columns also aid in providing an extremely free floor plan which suited the clients desire for an open plan living, dining and kitchen area.

Quarry residence / Finnis Architects 3

The highly considered floor plan responds to the modern-day family, allowing for separate living zones and an open plan lifestyle. The ground floor consisting of communal spaces such as kitchen, living and dining are orientated towards the private open space directly responding to our client’s desire for seamlessly transitional experience between interior and exterior. This transitional experience is purposely framed by custom steel pivot doors that help by adding a sense of formal repetition that helps ground a highly contemporary interior.

Quarry residence / Finnis Architects 4

The double height void over the dining area enables light to penetrate through the heart of the home. This void is also a central location for transition and connection to the first-floor bedrooms. With bluestone being a dominant material, it was crucial that the interior material and colour palette would soften and complement the exterior, with lighter timber finishes seen on the stair balustrade and ceiling battens.

Quarry residence / Finnis Architects 5

The backyard is where this home truly established itself as a prime example of modern living. The home was to have neither a front or a backyard, rather a space that would transition from the entry and be able to flow and surround the living, kitchen and dining area on the ground floor. This also visually connected the four bedrooms on the first floor while incorporating bluestone into all the paving from the entry through to the backyard tied the different areas together. The Quarry residence is a home, that in its materiality will age gracefully and grow with the family.

Quarry residence / Finnis Architects 6

Quarry residence / Finnis Architects 7

Quarry residence / Finnis Architects 8

Quarry residence / Finnis Architects 9

Quarry residence / Finnis Architects 10

Quarry residence / Finnis Architects 11

Quarry residence / Finnis Architects 12

Quarry residence / Finnis Architects 13

Quarry residence / Finnis Architects 14

Quarry residence / Finnis Architects 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Century Old House Renovated by Melissa Ohnona Design

Located in Laval, a Montreal suburb, this century old house underwent a complete overhaul of its interior. The owner/designer Mélissa Ohnona wanted to maximize...

Castle Hill House by Camelot Custom Home

This traditional home was built in 1917 in the center of Austin, Texas. It needed some new features for the growing family to enjoy....

Chestnut House by ValArch Atelier

The first house designed and built by our architect studio is located on a small piece of land between Kopřivnice and Štramberk. It was built in a former recreation area where a large, old Chestnut tree was growing in an overrun field. This beautiful tree was a focal point for this property and the house became known as Chestnut House.

Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Black Box family house – were dedicated to our clients four-people family, very vibrant and modern living people with strong attitude and perception about modern architecture and minimalist design.