Ramsey House, Essex / Chris Dyson Architects

Ramsey House, Essex / Chris Dyson Architects

Project: Ramsey House
Architects: Chris Dyson Architects
Location: Essex, England
Year: 2018
Photographs: optic matter
Text by Chris Dyson Architects

The Ramsey House project featured a 60’s detached family house consisting with a disjointed layout making it hard for the clients to enjoy the house appropriately; there was also little to no connection to the rear garden. The proposal sought to unify all of the living spaces by creating a large double height extension to the rear. The kitchen, dining and lounge are arranged within this new space with large sliding doors creating a direct connection to the rear garden. Double height glazing and a large strip rooflight providing generous amounts of natural light within the family centred space.

Ramsey House, Essex / Chris Dyson Architects

The client wanted to also adapt the front elevation. Chris Dyson Architects created a symmetrical façade by centralising the main entrance through a new porch which is accessed via a grand flight of stairs with elegant metal balustrades.

Ramsey House, Essex / Chris Dyson Architects

Both front and rear extensions are clad in blackened Millboard to create the effect of charred wood. This material is usually used as a decking but it was chosen here as a cost effective solution providing the contemporary finish the client wanted with very low maintenance benefits.

interior design, Essex / Chris Dyson Architects

dining and kitchen, Essex / Chris Dyson Architects

Ramsey House, Essex / Chris Dyson Architects

Ramsey House, Essex / Chris Dyson Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Boulder Ridge Mountain Retreat Featuring Contemporary Elegance

The exterior details at Boulder Ridge truly make the house shine. By siting the house into the slope, we were able to create an on-grade outdoor area with a grill, fire pit, water feature and bocce ball court overlooking the Fish Creek Falls Canyon.

Colour Plane House by Turner Architects

Our response is to use an eclectic but carefully chosen palette of materials and colours to give the house this painterly and textured quality. A main component of the design is a concrete and timber tree which rises from the garden.