Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

Projet: Rio House
Architects: Olson Kundig
Design principal: Tom Kundig / Olson Kundig
Project architect: Edward Lalonde
Architectural staff: Fergus Knox
Gizmo design: Phil Turner, KB Architectural Services
General contractor: Construtora São Bento
Project manager/owner’s representative: Jose Luiz Canal
Structural engineers: MCE Structural Consultants, Mauro Jorge
Mechanical, electrical and plumbing engineers: WSP, GreenWatt
Lighting design: O- Lighting Design
Landscape Architect: Isabel Duprat Landscape Architecture
Façade consultant: Front
Steelwork: Eleve
Gizmo fabricator: 12th Avenue Iron
Location: Rio de Janeiro, Brazil
Photography: Maíra Acayaba

This private retreat adjacent to the Tijuca National Park outside of Rio de Janeiro, Brazil, is a rational steel-and-glass box supported by two concrete piers. The 1,500-square-foot house rises into the rainforest canopy – a secluded hideaway for the owner couple to retreat from the city and connect with the natural landscape.

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

The Rio House is sited in harmony with the wildness of its tropical jungle setting. Tucked into the juçara palm and cariniana trees, the north end of the home contains a single bedroom while the south end opens to views of city, sea and Rio’s famous Christ the Redeemer statue. Below, a screened porch and outdoor kitchenette allow the owners to engage the landscape.

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

Painted, marine-grade stainless structural steel – the home’s primary material – stands up to the humid climate where corrosion is a concern. Manual gizmos on pivot windows and retractable window walls, as well as a solar water heating system, allow the home to function during intermittent power outages. Local construction techniques are incorporated inside and outside the home, from board-formed concrete site walls and colorful plaster interior walls to the Brazilian wood and vermelhão stained concrete floors, a common vernacular tradition.

plan

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

 Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park, Olson Kundig

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

bedroom, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park, Olson Kundig

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

plan 2

living room, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park, Olson Kundig

Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park, Olson Kundig

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

Rio House, Private Retreat Adjacent to the Tijuca National Park

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Tile Sashi – collection of bathroom furniture, by Rui Pereira and Ryosuke Fukusada

Rui Pereira and Ryosuke Fukusada designers have collaborated to realize a collection of bathroom furniture named Tile Sashi, that is interesting as design and...

Viewing Platform Ötzi Peak 3251m: Reaching the Peak

Where a raindrop begins its long journey into the sea, new perspectives appear: at the new observation deck on the Schnals Valley Glacier, and your mind is refreshed with the wide open views.

A Montreal Concrete House Gets a Contemporary Update

A Montreal concrete house built in the 1990s needed an update. The closed-in kitchen created a wall between the living spaces, and the decor, in saturated primary colours, produced a rather cold atmosphere. In 2017, the owners decided to refresh the property with a more contemporary and all-encompassing look.

Rudolph House / Ruhl Walker Architects

Located in Cambridge, Massachusetts, Rudolph house was completely renovated in 2016 by Ruhl Walker Architects. From the architect: This mid-century modern house was transformed from...

Quarry House in Valencia / Ramon Esteve Studio

Located on the top of a hillside, in one of the most established housing states of Valencia, the Quarry House is based on the extreme conditions of the ground with the aim of climbing the slope to get views to the landscape.

Collection of Colorful Lamps Designed by Polish Studio Profizorka

We create custom lamps that we specifically design according to our clients' needs or particular interiors. We can adjust the lamp for a particular contract, change length, height, colour or anything you would like.