RBI Apartment / Coletivo Arquitetos

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos

Project: RBI Apartment
Architects: Coletivo Arquitetos / Cesar Coppola and Daniela Coppola
Team: Ana Maria Florio, Eliane Sanzone
Location: São Paulo, Brazil
Area: 416 m2 / 4478 sq. ft
Light Designer: Studio Iluz
Carpentry: Plancus
Year 2018
Photo credits: Ruy Teixeira

Cesar and Daniela Coppola from Coletivo Architects have recently delivered an apartment renovation for a young entrepreneur in the city of São Paulo.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 1

Two parallel white planes, that break the boundary between the interior and exterior space, were the starting point for the reorganization of this residence.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 2

The space includes the living room and delimits the wooden ceiling that runs along the main axis of the RBI apartment. The ceiling design was created to solve an interference of the existing structure and to increase the height of the ceiling.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 3

The ceiling, the wine cellar and the floating wooden bench that frames the layout of the living room, all take advantage of the interferences of the structure.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 4

As a counterpoint to the main room, the dining room and the home theatre, essentially white and with a lower ceiling height, appear as subtractions when opening the sliding doors.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 5

Reflective materials such as polished stainless steel and mirrors were used in the new washroom.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 6

The kitchen was enlarged to meet the demand of the new resident, as well as to make room for a silverware and linen room.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 7

The central part of the RBI apartment was covered by white slats of wood in different widths, and extends into an intimate area where a space for the family has been created.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 8

In the reconfiguration of the intimate space, the couple’s master bedroom was prioritized, where a bathroom was integrated into the dressing space. A central Calacatta marble countertop and hanging mirrors separate the rooms which are covered with oak wood. Milky glass was used in the showers to allow for natural light to enter the space.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 9

The lighting was designed to emphasize the project as well as bring to life the artworks displayed throughout the RBI apartment.

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 10

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos 11

apartment renovation, home office

apartment renovation, home office 1

apartment renovation, bathroom

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mediterranean Colors and Freshness in Bonn: Kessalao by Masquespacio

Kessalao project represents the latest creation in interior design and the brand of the Spanish company Masquespacio from Valencia. Located in the German city...

HarbourVest Office Design by Maris and Direct Painting Group

Founded in 1982, HarbourVest is a global private equity investment firm, with a heritage built upon decades of innovation and success. In their new workspace, HarbourVest tasked Direct Painting Group with creating a modern, flexible & functional workplace

A Wurster Revival in San Francisco / Butler Armsden Architects

Butler Armsden Architects have renovated this old house for a family in San Francisco, US. Originally designed by William Wurster and built in 1939 on...

Brighton Bunker – Outdoor Living Space by Dan Gayfer Design

Brighton Bunker is an extension project of an outdoor living space completed by Australian studio Dan Gayfer Design. Description by Dan Gayfer: The rear area of...

Olivier Nelson Residence, Montreal / Naturehumaine Architects

The transformation of this duplex located in the borough of Plateau Mont-Royal into a single-family home, is defined by the creation of a central core around which the spatial organization is defined to allow natural light into the heart of the house.

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan

If you’re looking for your typical Indian restaurant, look elsewhere, because thanks to an extensive makeover, Lasan is anything but average. Famously the winner of Gordon Ramsay’s the F Word in 2009, it has been delighting Birmingham diners since 2002 from its home in the historic Jewellery Quarter.