Reinforced Concrete House with Wide Open Spaces

Reinforced concrete house with wide open spaces (1)

Solar da Serra is a reinforced concrete house designed by Brasilia-based 3.4 Arquitetura. The house has a total footprint of 95 square meters.

Description by 3.4 Arquitetura: The site is located in a residential condominium in the outskirts of Brasilia, where residents seek tranquility and greater contact with nature, averse to the urban context of the city center. Two guidelines were important to the project: the steep declivity of the terrain, and its location within a natural preservation area, with specular views to the mountainous landscape that surrounds it.

Reinforced concrete house with wide open spaces (3)

The compact residential design was materialised as a concrete prism which was oriented to provide uninterrupted views of the landscape. Moreover, its implementation contemplated to respect the natural terrain, where the volume of the house simply rests, preserving its original slope.

Reinforced concrete house with wide open spaces (12)

The programme is minimal – a residence for a single resident, with a simple and modulated plan developed into exclusively dimensioned spaces: living room and integrated kitchen, office, bedroom, bathroom and an independent laundry area. All spaces open to the horizon, providing continuity between the interior and exterior, and a dynamic spatial perception throughout the day.

Reinforced concrete house with wide open spaces (14)

The project sought consistency between its materiality and structure. The volume, a self-supporting structure, was executed entirely in reinforced concrete. During its construction, special care was taken to achieve the homogeneous texture of the material, which remained apparent.

Reinforced concrete house with wide open spaces (4)

Sliding door frames provide incidence of natural light and cross ventilation, which favours the cooling of concrete – a material that naturally tends to absorb and retain heat. Another feature to maintain the thermal comfort inside the house was the implementation of a layer of vegetation that prevents the direct incidence of sunlight on the concrete slab, and which also provides a system for collection and reuse of rainwater. Photographs Joana França. Visit 3.4 Arquitetura

Reinforced concrete house with wide open spaces (5)

Reinforced concrete house with wide open spaces (2)

Reinforced concrete house with wide open spaces (13)

Reinforced concrete house with wide open spaces (15)

Reinforced concrete house with wide open spaces (10)

Reinforced concrete house with wide open spaces (6)

Reinforced concrete house with wide open spaces (7)

Reinforced concrete house with wide open spaces (8)

Reinforced concrete house with wide open spaces (9)

Reinforced concrete house with wide open spaces (11)

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 1

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding

On a wooded lot on the shore of Lake Charlebois, our clients wanted to build a contemporary house, luminous and open to the nature. They wanted most of the spaces of the house to be level with the land.
Itamambuca Beach House Surrounded by a Dense and Rich Rainforest Vegetation 14

Itamambuca Beach House Surrounded by a Dense and Rich Rainforest Vegetation

This house, placed at Itamambuca beach, has its starting point on the context and the program. Close to the seashore and surrounded by a dense and rich rainforest vegetation, the site pointed towards a simple conceptual insight.
Flinders Pavilion House , Minett Studio 2

Flinders Pavilion House / Minett Studio

The client required a low maintenance house that would feel comfortable in scale for the couple and ‘open up’ for visiting guests whilst still allowing privacy and separate spaces.
Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

This semi-attached brick townhouse had a dark garden level that didn’t take advantage of its three exposures. The parlor floor was also painted in dark tones and had not been updated in more than 50 years.

ROOM collection by Erik Olovsson & Kyuhyunk Cho

We can say, using a turn of phrase, that the report people have with furniture is to insert an object into a square space....

More Articles Like This