PhotographerIvo Tavares StudioRestaurante Clube de Vela da Costa Nova by Ferreira Arquitectos

Restaurante Clube de Vela da Costa Nova by Ferreira Arquitectos

Restaurante Clube de Vela da Costa Nova by Ferreira Arquitectos

Project name: Restaurante Clube De Vela da Costa Nova
Architecture Office: Ferreira Arquitectos
Main Architect: José Ferreira
Location: Costa Nova, Ílhavo, Portugal
Year: 2020
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio
Text and photos: Courtesy of Ivo Tavares

The Costa Nova Sailing Club, one of the oldest nautical clubs in the Ria de Aveiro estuary area, was divided into 3 main spaces: the restaurant, the club members bar and the terrace. For each of these spaces, there was a specific audience with different preferences and traditions, which caused the great challenge of this project. We intended to renew a space damaged by time and, at the same time, to maintain the recognizable space of the “old”, respecting the memories and their value, still relevant to all members of the Club.

facade, Ferreira Arquitectos

Thus, the wood remained as the backdrop of the typical Costa Nova haystack, so as to root this memory. However, it was always used allied to the modern technologies, as for example, in the backlit wood pieces, so to create a unique and comfortable environment. In terms of the morphology of the space, it was clear that its excessive division was hampering the flow of the route, so we decided to create a single counter, which maintained, even though sublime, the division between the restaurant and the bar. At the restaurant, we decided to take advantage of the back view over the ria through large spans with a minimalist expression to maintain a cleaner panoramic view. And the kitchen, now expanded, allowed the user to monitor the work and its conditions.

interiors, Ferreira Arquitectos

Restaurante Clube de Vela da Costa Nova by Ferreira Arquitectos

furniture, Ferreira Arquitectos

bathroom, Ferreira Arquitectos

Sodae House by VMX Architects

Sodae house is a family home designed by Dutch studio VMX Architects. The house is located in Amstelveen, The Netherlands. Situated in a precious piece of...

Orchard House Perfectly Combines Warmth of Wood with Brightness of White

The Orchard house is located in the village of Alboraya, in the border area between the urban grid and a great extension of a vegetable and tiger nut garden. It is a house between medians located on the corner of a residential block and therefore enjoys the convenience of urban housing and at the same time, it has its broad views over the orchard that fades into the horizon.

GIV Apartment by WE Architects

The customers are a young family (including 2 children), with background in high-tech and education fields. While searching for their dream apartment, they had found an available one at the building which they rented an apartment at.

Generational Retreat / Studio2 Architects

The crafting of this multi-generational retreat was a continuation of the journey we went on with the clients in their Auckland home. We wanted to do things uniquely for them and to reflect their involvement in the timber business

Residence St-Ignace / Nathalie Thibodeau Architecte

Between the road and the river, the St-Ignace house allows you to enjoy the landscapes around it by creating distinct experiences with unique scenes that border it. Quietly revealing the St. Lawrence River, it allows you to contemplate nature while inhabiting it.

Related Articles