facebook

Ruckers Hill House by Studio Bright

Ruckers Hill House by Studio Bright

Project: Ruckers Hill House
Architects: Studio Bright
Project team: Melissa Bright, Robert McIntyre, Todd de Hoog, Emily Watson, Pei She Lee, Maia Close
Builder: 4AD Constructions
Location: Melbourne, Australia
Completed: 2019
Photographs: Rory Gardiner
Text by Studio Bright

A prominent, corner sited Edwardian on the crest of Ruckers Hill, has been restored and enlarged with new living spaces in a separate rear-garden pavilion. Pushing the new addition to the back of this site allows a sun-filled pool and garden, and a streetscape expression akin to a garden pavilion; contemporary and street-tough, but a little bit Edwardian in spirit.

Ruckers Hill House by Studio Bright

The new pavilion expands the nuanced living possibilities. Rooms are configured for the specialised interests of particular family members, yet each offers scope for temporal adaptations on the fly. For example, the living room is a music space with a heavy curtain ready to be drawn across to present impromptu theatre, steps forming the stage edge. On the upper floor, two multipurpose spaces house a library, lounge, guest room and study.

“Ruckers Hill House is the architectural equivalent of comfort food – the new pavilion expands the nuanced living possibilities,” said the studio.

Ruckers Hill House by Studio Bright

The link that allows this rearward displacement spans the site bridge-like, almost an inverted Roman aqueduct with its water at the bottom. Its spatial use is unclear yet full of possibility: poolside chaise, veranda to a garden, even at times an indoor cricket pitch. To the long side-street edge, new stepped levels help mediate the street, working the balance between defending internal privacy and yet sharing inner workings and the pleasures of the spilling-over garden.

plan

Ruckers Hill House by Studio Bright

kitchen, dining room, Studio Bright

Ruckers Hill House by Studio Bright

Ruckers Hill House by Studio Bright

bedroom, Studio Bright

bathroom, Studio Bright

Ruckers Hill House by Studio Bright

Ruckers Hill House by Studio Bright

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Twin Peaks Escape Pad: Family Getaway in San Francisco

The Twin Peaks Escape Pad is a getaway that lies beneath an existing 3 story home on a steep downsloping property that lies near the famed Sutro Tower in San Francisco, California. Views abound, the purpose of this new space was to serve as a family getaway underneath the existing home, used solely for entertaining and enjoyment.

Qbic: Innovative Pod Style Hotel in London

The herein images present us the Qbic hotel in London, the second hotel opened by La Bergère Group, after the first one in Amsterdam....

Spa Salon Built on a Riverbank: The Tent by a21 Studio

The Tent is a Spa salon built on a riverbank by Vietnamese studio a21 studio. Description by a21 studio: Located inside an operating hot spring...

Penthouse in Palermo / Studio DiDeA

Studio DiDeA reconfigures a two levels penthouse in Palermo to create a luminous and spacious house, overlooking the city harbor. The 180 smq apartment is...

Railway Residence, Montana by Cushing Terrell

Nestled on 4.5 acres in the eastern outskirts of Whitefish, Montana, the Railway residence is located at the nexus of three defining features: the Whitefish Range to the north; Great Northern Mountain, bookended by the Swan Range and Saddleback Mountain to the east

Modern Pavilion Designed Like a Extension to an Existing Residence

When presented with the opportunity to design this modern pavilion like a small addition to an existing residence, it was exciting to discover a number of established and significant trees sporadically arranged ...