Residential ArchitectureHousesThe Lantern House by MU Architecture

The Lantern House by MU Architecture

The Lantern House by MU Architecture

Project: The Lantern House
Architects: MU Architecture
Team: Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Magda Telenga, Baptiste Balbrick, Lou Emier, Catherine Auger
Landcaping: Kevin Parker
Structural Engineer: MA-TH
Main Contractor: Construction Metric
Location: Val-Morin, Quebec, Canada
Area: 4500 ft2
Year: 2022
Photo Credits: Ulysse Lemerise Bouchard

Nestled in Quebec’s Laurentian forest, this residence is a composition of volumes with soothing and balanced proportions which, on winter nights, sparkles through the woods like a guiding lantern. The architectural structure, facing a large mountain and a beautiful lake, is spread across three levels, totaling 4,500 sq.ft. (420 sq.m. ).

The Lantern House by MU Architecture

The pure ensemble presents itself discreetly by concealing its accesses and only partly revealing its interior spaces. The volumes, well embedded in the sloppy topography, create a gentle horizontality that hides the scale of the house on approach. Dark cedar cladding, with oscillating hues, blends the object gently into its natural environment.

The Lantern House by MU Architecture

Light-filled interiors
Once inside, bright white walls and warm wood paneling alternate from space to space. A generous mudroom welcomes guests at the entrance. A hidden door in the wardrobe leads to a large sports locker and a double garage. The vestibule opens onto a long circulation axis that pierces the residence and continuously connects its inhabitants with the forest through large end openings. Wisely positioned at the intersection of the main circulation axes, the main staircase acts as the backbone of the project to which the rooms are grafted in a row. The Lantern house was designed entirely by MU Architecture in such a way as to optimize the relationship between the rooms and reduce distances.

The Lantern House by MU Architecture

On the west side, generous floor-to-ceiling windows provide unobstructed views on the mountain and the lake and unfold the living area outwards. The natural white cedar interior ceilings extend as soffits outside. In this vast open space, there is a living room and fireplace, with the mantel of the latter comprising acid-washed gray steel plates that evoke the colors of the trees. There is also a dining room and a kitchen, both finished in white lacquer, rich wood panels, and marble. The purity of the materials multiplies the light, which penetrates abundantly into these rooms. Cantilevered as an outdoor extension of the kitchen, the west-facing, lake-view veranda houses its own wood-burning fireplace and kitchenette. On the same level, at the east end, are the more functional rooms, including a powder room and a laundry room. A training room that shares the large glass wall and the large terrace of the living spaces completes the layout. Large glass surfaces virtually frame the gym, the staircase, and the living spaces, while creating a visual corridor that provides the residence with a lot of depth.

The Lantern House by MU Architecture

A light staircase
The main staircase, made of glass and white painted steel, has a very light and delicate appearance. It connects the three floors of the house with elegance and stance. Punctuated by large windows on several sides, an immense amount of natural light penetrates all floors, in addition to offering a climbing experience among the trees and the views.

The Lantern House by MU Architecture

A room above the trees
Designed as a real observatory, the master quarters are located on the upper level of the residence in a volume that literally seems to float above the large terrace of the main level, providing it with a shaded area in the summer. A double office adjoining the bedroom is separated from the stairwell by an open-shelf, wooden library. A walk-in closet and a bathroom, with breathtaking views of the lake and the surroundings, complete the master bedroom and its small balcony.

The Lantern House by MU Architecture

A playground extension
The basement features two bedrooms and a large playroom to delight the clients’ two young children. A large, shared bathroom, a guest bedroom, and a technical room complete the floor. In addition to also being bathed in light, this level opens onto a large grassy area where family activities can be extended. A natural fire pit allows for beautiful summer nights, and a small stoned path grants access to the lake in a wild setting.

The Lantern House by MU Architecture

Facing the lake, the Lantern House finally deploys its full scale and reveals its stacked floors. The architecture provides a bright, healthy, and joyful family environment. The clear and lively materials provide a deep feeling of well-being in a peaceful decor.

The Lantern House by MU Architecture

The Lantern House by MU Architecture

Subscribe to our newsletter

Confetti Tiles Designed by Marcante-Testa for Ceramica Vogue

“House of Tiles” is a new living space to represent the Confetti tiles collection and to experiment with new ways of using it. From floors to ceilings, passing through the kitchen, the bathroom cabinet up to the doors

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

High open spaces add drama to an otherwise normal suburban setting. The large cantilevered roof protects full height doors from wind, sun and rain, and a clerestory lights the interior. The double height living spaces are served by two levels of private bedrooms and bathrooms beyond. This city house is dramatic yet humble, solid and light, different and fun.

Polar House / Barbora Vokac Taylor Architect

The Polar house, being situated on a laneway access road, offered a unique opportunity in its site condition. This well used neighbourhood thoroughfare is a popular and informal alternative to the nearby Bathurst Street.

Canal House – Industrial Loft with Character in Amsterdam

This charming loft, full of life and standing on one of the famous Dutch canals, has recently been refurbished by Houtwerk BV – a...

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island / AGATHOM Co.

Located on the coast of Vancouver Island, British Columbia, this small dwelling provides the client with a retreat to call home, and an art studio in which to work.

Recommended Stories