Residential ArchitectureApartmentsGrases Corner Apartment by Arantxa Manrique Arquitectes

Grases Corner Apartment by Arantxa Manrique Arquitectes

Grases Corner Apartment by Arantxa Manrique Arquitectes

Project: Grases Corner Apartment
Architects: Arantxa Manrique Arquitectes
Lead Architects: Arantxa Manrique
Structure engineer: Carmela Torró
Contractor: Andrews & Lansbury SA
Collaborators: Sara Serrano
Location: Barcelona, Spain
Project Size: 105m2
Completed 2019
Photography: Adrià Goula
Text by Walker Workshop

It’s the rehabilitation of a 105m2 corner apartment in a residential building from the early twentieth century in a place in the Poble Sec neighborhood in Barcelona. This popular neighborhood, with a privileged location at the foot of the Montjuïc mountain and near the city center, has experienced a gastronomic and cultural opening in recent years.

Grases Corner Apartment by Arantxa Manrique Arquitectes

Grases Corner Apartment by Arantxa Manrique Arquitectes

The Grases Corner apartment, on the corner, is fully open to the outside, with the intention of making the most of the natural light and the afternoon sun that enters from the Plaza. It is conceived as an open, adaptable and flexible space over time. For this, the project begins with the fusion of the pre-existing, using part of the existing partition and completing it to divide the space into five rooms of similar size. The spatial strategy consists of the creation of new interconnections of the pieces and the creation of new visuals between them. The circulations of the house are carried out generously from the center of the existing partition in some cases and at the end of the facade in others, creating a new sequential route.

Grases Corner Apartment by Arantxa Manrique ArquitectesGrases Corner Apartment by Arantxa Manrique ArquitectesAustere and honest materials are used emphasizing the original elements that give each piece uniqueness and root it to the place. The hydraulic floor is recovered throughout the space, in two of the rooms the ceramic vault ceiling and metal joist are discovered and in others, the old paintings on the walls are recovered.

Brands:
Kitchen ceramique: Aleluia Cerâmicas
Bathroom ceramique: Ditail Bcn
Taps: BRUMA
Sinks: Bathco
Wooden doors: Fusters Cordoba S.L.

Grases Corner Apartment by Arantxa Manrique Arquitectes

kitchen, Arantxa Manrique Arquitectes

kitchen, Arantxa Manrique Arquitectes

Grases Corner Apartment by Arantxa Manrique Arquitectes

dining area, Arantxa Manrique Arquitectes

bedroom, Arantxa Manrique Arquitectes

Barcode House / David Jameson Architect

Architects: David Jameson Architect Project: Barcode House Project Architect: Alex Stitt Location: Washington, United States Photographs: Paul Warchol Photography Barcode House by David Jameson Architect explores juxtapositions between the...

Capricorn Loft by Rural Building Company

The Capricorn Loft is the latest house realized by Rural Building Company. The house highlights the benefits of the integrated construction system that uses...

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect

Architects: Christopher Simmonds Architect Project: Val Des Monts Retreat Project Architect: Rick Shean Location: Val-des-Monts, Quebec, Canada Project Year 2014 Photography: Doublespace Photography Val Des Monts Retreat is a tranquil...

Kindred Townhouses by Megowan Architectural

At home amongst the leafy Glen Iris surrounds and classic pitched roofs, Kindred townhouses mix timeless design with all the trimmings of a luxury development.

Acton Cove House by Bates Masi Architects

An active family with a love of boating wanted a home on Chesapeake Bay, surrounded by the maritime charm of Annapolis harbor. These traditional materials, layered with modern insulation, glazing, and building systems create a high-performance structure, contributing to the LEED Certification of the Acton Cove house.

Related Articles