Residential ArchitectureRenovation ProjectsSaint Adrian House by Tiago do Vale Architects

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

Project: Saint Adrian House
Architects: Tiago do Vale Architects
Team: Tiago do Vale, with Maria João Araújo, Camille Martin, Priscilla Moreira, Florisa Novo Rodrigues, Teresa Vilar, Clementina Silva, Hugo Quintela, Adriana Gomes
Location: Braga, Portugal
Completed 2021
Construction Area: 1432 ft2 (133 m2)
Footprint: 1022 ft2 (95 m2)
Photo Credits: João Morgado
Courtesy of Tiago do Vale Architects

The Saint Adrian House is a balancing exercise between opposing needs.

The Duarte Pacheco Quarter where it stands, built between 1935 and 1939, was part of the “Estado Novo” (the authoritarian regime that ruled Portugal from 1933 to 1974) social housing policies in a moment of severe lack of residences with minimal hygiene and health standards for the most excluded and disadvantaged classes.

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

Built under a modest “Português Suave” (Soft Portuguese) style (a state-stipulated national architecture style), these economic houses had granite masonry foundations and exterior walls, as well as wood floor and roof structures. Volumetrically very simple, they featured flat façades with simulated stonework details elaborated with mortar.

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

These Economic House Quarters are relevant documents of the “Estado Novo” urbanism but most of them, perceived as valueless, are already too dilapidated and altered to enable a conservation approach.

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects
BEFORE

The houses’ typologies are too removed from contemporary living standards: the difficulty of making them give a competent answer to current and future needs -suffering from incredible small and very compartmentalized areas, functional shortcomings and very low comfort standards- is the main reason why most of these houses have been partially destroyed by aggressive modifications and expansions.

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

In consequence, an important part of the project’s approach was to bring back elements of the original construction that were already lost, while designing its functional transformation in a way that wouldn’t compromise its original values and identity.

Though exterior thermal insolation was applied to allow a contemporary thermal performance, all of the simulated stonework details were recovered.

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

Contemporary thermally-broken window frames were installed, and the rigid, arbitrary “Estado Novo” color palette was surpassed with new colors.

There was also a small annex garage present. This diminutive construction was slightly enlarged, matching the neighbor’s volume: this allowed for the creation of an office, easily adaptable to become an accessible bedroom if needed.

stairs, Tiago do Vale Architects

Both constructions are connected by a very light gallery, keeping all circulations interior while maintaining the perception of the pre-existing independent volumes.

Inside, while keeping the original programmatic distribution (and all the pre-existent infrastructural locations) the plans were redesigned and fine-tuned in order to produce the most livable, comfortable and efficient layout.

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

The pine floorboards and white walls, maximizing the spatial perception and the natural light, were brought back, and Estremoz marble elements were introduced in the wet areas, with a very pragmatic and low-cost approach.

On the ground floor, comprising of the social spaces, the approach was to remove all the compartmentation, to integrate the small basement space (that still displays the original construction system) with the living areas of the house, and to redesign the staircase leading to the top floor in the most efficient form (fitting under it the kitchen and hiding both a half bathroom and a service area).

bedroom, Tiago do Vale Architects

The sleeping quarters are located on the top floor, where the bedrooms layout was tweaked in order to make them identical, with a mechanized dividing wall receding up into the ceiling to create a large suite.

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

The Saint Adrian House, in its genesis, intended to offer just the bare minimum in comfort, health and hygiene under the standards of its time -standards that today, by themselves, would be considered unbearable.

bedroom, Tiago do Vale Architects

This project, by consequence, aimed at not only producing an adequately performing construction for today (with the added challenge of not defacing the building, compromising its original merits and identity) but also, especially, to design inside its minimal areas a rich and pleasurable inhabiting experience, a home with a place for comfort, for serenity and for spaciousness.

In a context where limitations are always present, there had to be space for memory, for aesthetic experience, for the play of light over its interesting shapes, and for poetry.

interiors, desk, Tiago do Vale Architects

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

Case Inlet Retreat by MW Works

Nestled into a forested slope along the eastern edge of the Case Inlet, this small retreat opens to a western view of the Olympic...

Clevedon Estate Pavilions by Herbst Architects

Herbst Architects has designed two pavilions as a extension of a house located in rural Clevedon, Auckland, New Zealand. Description by Herbst Architects: Twin client-commissioned...

Building A Cost-Effective Energy Efficient Home

An energy efficient home can save around 25% on your energy bills, according to the U.S. Department of Energy. The most energy efficient home you can have is a new build as they typically use 20% less energy than older properties.

Interior Renovation Work in a Historic Building: CBB House

The architect’s description: CBB House is an interior renovation work in a historic building in the town centre of Cagliari. The buyer, a young couple,...

Mountain Home Built by Combining and Connecting Two Monolithic Volumes

Serbian EXE Studio have recently completed a beautiful mountain home located in the mountains of western Serbia. The house has a built area of...

Related Articles