Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

Project: Samara Restaurant
Interior architecture and interior design: Mutuus Studio / @mutuus_studio
Design team: Kristen Becker, Saul Becker, Jim Friesz, Danielle Farrell
Contractor: Plumb Level Square
Owner-chef: Eric Anderson
Location: Sunset Hill, Seattle, Washington
Photo Credits: Kevin Scott
Materials/fabricators:
Wall tile from Statements
Custom-designed and fabricated lighting (Ember, Cinder, and Mallot) by Saul Becker
Wood-fired grill by Grillworks
Black hex floor tile from Statements

The restaurant takes its name, Samara, from the winged fruit of maple trees that twirls like a helicopter. That attention to nature find its counterpart in the design of the restaurant. Inside, rich earth tones dominate, bringing to mind a tranquil wooded understory. “The design brief,” notes Saul Becker, a Principal with Mutuus Studio, “was to create a small, sophisticated, and intimate neighborhood corner bistro. The menu is focused on locally-sourced and environmentally-friendly heritage breed animals and produce. Central to the restaurant is the multi-level, wood-fueled grill and oven.”

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

The dining area opens directly to the wood-fired grill, ensuring that guests have a front-and-center seat to the preparation of their food and serving as a not-so-subtle reminder of the comfort we feel in gathering together around a fire. “The design team sought to integrate the Samara restaurant into the fabric of the neighborhood by creating a place that evokes a rich sense of timelessness and comfort,” notes Kristen Becker, a Principal with Mutuus Studio. “We wanted it to feel comfortable to go to in all seasons, a fire in the winter and a fire in the summer. We also wanted to welcome the neighborhood including families.”

interior design by Mutuus Studio

Dark-stained oak paneling and wainscoting wrap a portion of the space and the bar front, while the balance of the space features a section of the building’s original firewall that was revealed during construction. Fellow Principal Jim Friesz adds, “The darker tones of the Samara restaurant enhance the experience of the firelight from the hearth and the custom lighting made by Mutuus. Keeping the light low also helps create the sense of intimacy with the space and the food.” The firewall is composed of framing timber turned on its side, and now provides a subtle homage to the cooking method of choice.

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

Seating for 38 is handled through a mix of seating groups featuring anti-tip tables topped with wood recycled from old piers, and a leather banquette. A chef’s counter, finished in soapstone, seats an additional six guests. Copper cladding wraps the area above the grill features a rich patina, and hand-made Danish brick, embedded with fused glass, surrounds the grill to create a delicate dance of firelight. “I liken the atmosphere to a Dutch still life painting. It’s rich and moody with an elemental simplicity, notes Saul Becker. “The simple, ubiquitous copper pot was an inspiration to us. It’s something utilitarian that only gets better with age. We carried this theme throughout the restaurant with custom patinated copper panels and pendants, handmade Danish bricks, a soapstone chef’s counter and bar, and richly stained wood…simple materials that will get better over time and through use.”

dining area by Mutuus Studio

Throughout the interior, custom-designed-and-fabricated lighting fixtures serve as important touchpoint, bringing the spirit of fire into the lighting scheme. The chef’s counter and food prep areas feature a combination of 4-inch diameter Cinder lights and 2-inch diameter Ember lights, both made from knurled copper pipe and a custom patina. Banquette lighting is provided by a custom-designed rotating arm fixture dubbed Mallet (also featuring a knurled and patinated finish), that enables lighting to swing and adapt to table groupings. Translucent micarta sconces, made of linen and resin, line the wall. The washroom features a light fixture made from a spent artillery shell, the body perforated and coated with reflective glass beads to create a subtle, twinkling light effect. Existing concrete floors were given a subtle stain and then sealed. New windows, and an exterior awning round out the improvements.

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

wood-fired grill, Mutuus Studio

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

bathroom by Mutuus Studio

Samara Restaurant by Mutuus Studio Showcases the Craft of Food and Design

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio offers an alternative density called courtyard urbanism. Maintaining the small footprint of a 1940s house (the lot is 4,500 square feet), a multifunctional 360-square-foot studio was added along the rear alley.

Ho Chi Minh City House / G+ Architects

Ho Chi Minh City House is located in the newly developed residential area in the suburb of HCM City surrounded by weeds and canal, is the place of many insects impacts on community.

Hikone House, Japan / Hearth Architects

The size of the Hikone house is two divisions. There are connecting roads in north and south, the house has two different aspects. I made each different aspects for the front and the back.