Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects

Architects: Raul Sanchez Architects
Project: Sardenya Apartment
Team: Cayetano de la Torre, Pau Just
Location: Barcelona, Spain
Area: 75 sqm
Year: 2018
Photographer: Jose Hevia

The previous state of the Sardenya apartment belonged to a way of living incompatible with the requirements of the new owner. These new requirements, even starting from the domestic conventionality, left enough freedom to treat the new apartment in a less corseted way. Therefore, the new proposal starts from the total demolition of the pre-existing situation, keeping only the structural system (for technical and economic reasons, structural interventions were ruled out).

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 1

The proposal introduces two L-shaped elements that encompass those functions that the new owner, a single man, required with a certain independence: a first L-shape partition, oriented towards the access, houses the kitchen area; and a second L-shape partition houses the bedroom spaces with bathroom en suite. The rest of the space is intended to flow freely inside, to maximize the sense of space and abolish the boundaries between rooms: for example, both the bedroom and the guest bathroom are closed with large oversized pivoting doors, from floor to ceiling, with no perimeter frames. This means that the partitions are not only interrupted when arriving at the doors gaps (there are no lintels), but when they open, the communication is total and the space sneaks through, extending the common spaces to these rooms whose use is expected to be occasional, thus avoiding that they remain closed and residual. Similarly, the study area is an ambiguous space that connects to the common spaces through a new pivoting door, similar to the previous ones, but this time of glass, which in turn connects to the bedroom through two large sliding doors that also do not reach the ceiling, and that in their composition of different types of glass, draw superimposed figures that blur the dominant axes of the rooms.

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 2

This spatial treatment of blurring the boundaries is the same as that of the areas of the two L-shaped elements mentioned above: the kitchen is focused towards the entrance, but at the same time it is separated from it with an independent partition, cladded with a large mirror that blurs the narrowest passage to the kitchen; and simultaneously it opens into the living room through an island that exceeds its limits. Likewise, the bedroom has been undone in several rooms; the anteroom of the same is the study area, communicated with the bed area (separated by the sliding glass doors but communicated by the top of them), and the bathroom is accessed from the bed area, this space more secluded and private.

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 3

The material treatment accompanies the spatial concept, insinuating the position of each use in rooms that otherwise have no defined boundaries. Although the kitchen is housed in a more or less recognizable room, its color is black, and golden details in brass (the faucet, the sink) contrast the black surfaces; the large pivoting doors of the guest rooms are lacquered in black, and their handles again in brass, highlighting the interruption of the white walls; the bathroom suite is completely black, a mix of ceramic, granite, microcement and black varnish, and with taps, sinks and other accessories all in black. On the contrary, the guest bathroom has the opposite treatment, here the granite, the microcement and the varnish are all white, although the wash basin and faucets are kept in black. The sliding and pivoting doors of iron and glass draw figures that blur the axes, but also mark areas of privacy and more visible areas.

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 4

The lighting fixtures play alternating blacks and whites; the furniture is made of white lacquered wood and all the handles are black. Even the new flooring of the exterior terrace, whose walls had to preserve the original color, mark a perimeter band of white microcement that inside receives a fragmented black tiling, as an exterior carpet.

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 5

Two bands of brass cover the edges of the two L-shaped elements that organize the interior, highlighting its spatial importance, and its independence from the rest of the partitions.

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 6

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 7

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 8

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 9

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 10

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 11

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 12

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 13

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 14

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 15

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 16

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 17

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bungalow-Style Home Extensively Renovated and Extended in Melbourne

The Elizabeth House is an existing single storey bungalow-style home which has been extensively renovated and extended over a single level to accommodate a growing family. It incorporates a generous, well-lit living space which opens on to an extensive outdoor entertaining area.

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home

Raw concrete, brick, timber, metal and light formed the underlying material pallet from our clients brief. Through a series of structural alterations this Victorian property was extended and opened out to form an elegant and light filled space enhanced by exposing and expressing the construction materials that are usually hidden or covered.

Coconut Pasteleria in Valencia by Nihil Estudio

Coconut Pasteleria borns from the respect to the technique and the artisan quality of the pastry work, praising it with a language that goes towards the most contemporary confectionery. Following these premises that speak of tradition and avant-garde, spaces of work more spacious, comfortable and aesthetic care. 

Ramsar Fields House / John McAuley Architecture

Located in the middle of a 75 acre open grass paddock, the Ramsar Fields House enjoys uninterrupted views in all directions. The challenge was to design a house that makes the most of this incredible location.

25m2 Paris Studio Renovated by Transition ID

Description by Transition ID: This 25sqm Paris Studio is a cozy and playful home completely renovated by Transition Interior Design for a young man of 26...

Surry Hills House by Benn & Penna Architects

Benn & Penna Architects have extended and renovated Surry Hills House, a Victorian-era terrace house located in Sydney, Australia. By the insertion of a...