Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

- Advertisement -

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

Project: Sequence Apartment
Architects: gon architects
Project Team: Alejandro Sánchez, Carol Linares, Carlos Barranco, Clara Dios
Construction: Serviteco Obras s.l
Carpentry: Alma Ebanistería s.l
Kitchen: Barronkress s.l
Lighting: Oliva Iluminación s.a
Location: Madrid, Spain
Built Area: 1334.72 ft2 (124 m2)
Year 2020
Photography: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Text by gon architects

The traditional structure of Madrid’s flats -a system of load-bearing walls parallel to the facade enclosing a set of rooms of different sizes that revolve around interior courtyards and are both isolated and connected by a corridor- is the starting point for this house for a single person located on a third floor of an apartment building in the Malasaña district.

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

The most singular physical and measurable characteristic of the flat is its length: from one end of the house to the other there are 21 linear meters that give the clue to the intervention to be carried out. The aim is to enhance this condition, which has now become a desire, with the floor plan of the project being the result of a complete emptying of the Sequence Apartment that organises the domestic space in a unique atmosphere that is compatible with the spatial strategy of the walls of the initial state. In other words, the pre-existing system of contiguous rooms is re-established only that, in this second life, they are projected with a greater dimension and connected to each other, ensuring that the unity and continuity between the parts is recovered.

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

Consequently, new topological and programmatic relationships result in a free and fluid domestic space, liquid, where research is carried out on the concept of ‘stay’ through the construction of scenographies of the habitat linked to the basic actions of cooking, sleeping, resting, working, relating and cleaning and caring for the body. The corners of the rooms, formerly cul de sacs, are understood as areas of opportunity to experiment through visual elements that turn the space into a curve and constitute, through the use of colour and lighting, in a symbolic way, the place where an action takes place.

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

These spaces shape a domestic scenic production that, on a continuous wooden floor, besides understanding and enhancing the dwelling as a living place, also allows the Sequence Apartment to be explained as a succession of contemporary narratives that articulate the transversal and longitudinal routes, public and private, that can be constantly reconfigured according to the needs of Carlos, its owner, facilitating, against the exclusive domestic functionalism, the dream of living.

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

kitchen, gon architects, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

bedroom, gon architects, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

gon architects, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

gon architects, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

plan 3

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

gon architects, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

- Advertisement -

Minimalist Small Apartment in Moscow Designed in White

This apartment with a total area of 43.72 m2 is located in a modern residential multi-family housing in Moscow, Russia. The customer is a young IT specialist who spends a lot of time outside this apartment. The main idea was to organize a large open space with maximum natural light. A set of furniture was planned to be minimal.

Bioclimatic House in La Marina Alta by Pepe Cabrera

Bioclimatic House in La Marina Alta is an architectural project by Pepe Cabrera designed for the householder but without forgetting to respect the surrounding environment. Divided into two floors, Bioclimatic House has excellent facilities such as an indoor and an outdoor pool, a private area for vehicles, three bedrooms, etc

Casanova Street Flat / Arquitectura-G

The Casanova Street Flat project consists in transforming an open space of 70m2 in Eixample district of Barcelona into a photographic studio that combines...

Two-Story Industrial Loft in Bratislava

This two-story industrial loft situated in the industrial object Mlynica is an unusual living space. The Mlynica object itself, located in a rather remote brownfield in Bratislava, recently underwent an extensive transformation and currently offers multifunctional space with minimal residential use.

Stool & Boxes Collection by Natalia Geci

Stool & boxes collection is the ultimate furniture project created by Argentinean designer Natalia Geci. The wooden base comes in ash, oak or cherry. A groove carved on the top allow objects to be stacked onto it.

Luxurious Penthouse Located in Melbourne’s Iconic Yve Building

Located in Melbourne’s iconic Yve building, Biasol Studios were commissioned to renovate the 500-square metres living space into a luxurious penthouse. Biasol rezoned and designed all the living areas; kitchen, living, dining, breakfast area, powder room and laundry.

Landform House / A61 Architect Bureau

A61 Architect Bureau has designed Landform House in Tyumen Oblast, Russia. From the architect: Due to the fact that the residential building was intended as dialogue...

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

This project began with two families purchasing a large Central Austin property and subdividing it into two narrow lots to build new homes on - we were hired to design one of the homes.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed

The long cherished wish of a private painting workshop became reality in the backyard. An unsightly shed grew to a light studio with attic. The side walls of the barn remained as witnesses for those who couldn’t believe this would be possible.

Itamambuca Beach House Surrounded by a Dense and Rich Rainforest Vegetation

This house, placed at Itamambuca beach, has its starting point on the context and the program. Close to the seashore and surrounded by a dense and rich rainforest vegetation, the site pointed towards a simple conceptual insight.

Hainan Ocean Flower Resort in China by LAVA

LAVA’s design for a new 7 star ‘water drop’ hotel is based on the simple, natural geometry of a water drop. Flower Resort is located...