Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Project: Fish Creek House – Off-the-Grid Holiday Home
Architects: Archiblox Pty Ltd
Location: Fish Creek, Australia
Area 127.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Armelle Habib, Tom Ross

Among towering trees of Fish Creek sits a small, off-the-grid holiday home that eschews clichés of traditional beachside escapes – a sustainable haven where land meets the sea. The house sits sympathetically with the landscape, a modern shed-like structure. It’s distinct Australian vernacular, originates from the corrugated Woodland Grey Colorbond cladding, timber, and natural materials and colors both inside and out. The home blends the warmth of the land & cool elements of the ocean.

Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting. The sleeping module was placed on the north-west side to provide privacy, views, and protection from cold winter winds. The living zone takes advantage of cooling summer cross breezes thanks to accurately located windows and glass sliding doors. Raking ceilings were chosen to maximize sunlight inside during winter. A Pergola and awnings help protect from the summer sun, keeping the living area cool.

Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Carbon neutral materials were selected throughout providing health benefits to residents and have impact lightly on the environment. This home pushes limits of eco-luxe on a budget, by using carefully selected finishes and considered design. The metallic chimney is stylish while acting as the main heating source for the home. The master suites addition of a skylight lets in natural light, reducing the need for artificial lighting and offers stargazing at night. A secluded decking with outdoor bath fed from rainwater offers another element of simple extravagance.

Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The interior skin was coated in Dulux Army Fatigue, including doors, walls, architraves and skirting. The soothing grass green wholeheartedly submerges occupants into the earth, creating an intimate and nurturing space. This harmonious color has a refreshing personality and is bold in its quantity but complementary to the blackbutt timber floors, metallic coppers, tans and matte black finishes in the kitchen. Creamy ceilings in Dulux Natural White add lightness and relief to the rustic color scheme, creating a sense of height and space.

Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Rippled Woodland Grey cladding, echoes the ocean, stormy skies, and the vertical patterns and tones in the forest surrounding. Strong and robust in color, assisting to define its minimal shapes to hold up against the harsh conditions the region endures. The Dulux Black Ace window shrouds, frames, pergola and flashings outline the building against the sky. The dark exterior highlights the vibrant interior via expansive glazing.

Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The color palette was derived from the landscape to enhance the harmonious dialogue between residents and the environment. Designed to be a sanctuary, to reduce stress, encourage creativity and clarity, while energizing the occupants to grow with the modular refuge. The native scheme respects the origins of the land, mirroring its habitat and inspiring wellbeing through the use of masculine tones externally and warm, calming shades internally.

kitchen, ArchiBlox

terrace, ArchiBlox

bathroom, ArchiBlox

Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

bathroom, ArchiBlox

Fish Creek House by ArchiBlox

Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House by ArchiBlox

Fish Creek House by ArchiBlox

Fish Creek House by ArchiBlox

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

L-Shaped Home Organized Around a Central Steel Staircase

The house us built on a square lot of 600m2 in diameter, designed as an L shaped bench facing the gard. The two sides of the L-shape home contain the public functions, facing the yard and wrapped around the outdoor sitting area. The swimming pool is located at the back of the yard.

Self-Driving Walls / LiDAR by ENESS

LiDAR (Light Detection and Ranging) is the latest in tracking technology, used in self-driving cars for companies like Uber, Mercedes, Tesla and Google. New...

Primeval Symbiosis: residential project based on an eco friendly concept

Student at architecture and design, Konrad Wojcik from Aalborg, Denmark, proposes a downright surprising dream project, called Primeval Symbiosis. Based on an eco friendly...

Net-Zero House Designed for Outdoor/Indoor Summer Living

Sonoma Residence is a net-zero house designed by San Francisco-based Turnbull Griffin Haesloop Architects. Description by architect: The site, a meadow dotted with magnificent oaks, gently...

Lakkegata Apartment Hotel / Studio Puisto Architects

Lakkegata Apartment hotel is an international joint venture of two large players in the construction and accommodation fields, Skanska Norway and Forenom. The process is further accelerated by the design expertise of Studio Puisto.

Upper East Side Apartment by The New Design Project Studio

Upper East Side Apartment is a small living space in New York designed by The New Design Project Studio. Description by New Design: Modest and...