Skyhouse: Family Mountain Retreat Surrounded by Hills and Trees

Skyhouse- Family Mountain Retreat

Skyhouse is a contemporary mountain residence designed by CTA Architects Engineers and located in Lakeside, Montana. Skyhouse was designed as a family retreat to allow the client, a friendly couple from Texas, privacy and solace as well as a place to entertain their friends. Surrounded by hills and trees, the site was selected in a remote area high above Flathead Lake, near the town of Lakeside, Montana, with an impressive panoramic view of the lake far below.

Skyhouse- Family Mountain Retreat 1

I remember the first meetings. Images and ideas, scribbles and drawings. Site visits regarding orientation, access, garages, and explosives (the hill consisted mostly of rock). Conversations about views, grade, entry sequences. Through it all, Diane was hellbent (in her own words) on locating the kitchen with the most commanding view of the lake below… Nothing else in the house seemed to matter to her, at least for the moment. She was willing to forgo what all kitchen consultants and kitchen design guide books would tell her, and simply abandon what most of us refer to as ‘upper cabinets’ entirely. Screw ‘em… In their place, a majestic 180 degree view, literally heaven on earth. And she was right to do it.

Skyhouse- Family Mountain Retreat 2

Paul was interested in opening up the spaces to the exterior, bringing the outside in, so-to-speak. We recommended glassy Nanawalls, and before you know it, we’d designed two of them—one from the kitchen and one from the great room—to open on to the main terrace overlooking the lake. I love design charrette sessions with clients, because the next ideas that tumbled out were even more interesting: We settled upon designing a rolling table that can be used in the house, or rolled outdoors to be used for summer use on the terrace. And Paul wanted a convenient bar, but didn’t like the clutter of it, so we designed a ‘hidden’ bar behind a stainless sliding door. Various other design oddities were sprinkled throughout the home, marking it uniquely theirs.

Skyhouse- Family Mountain Retreat 3

We studied various plan arrangements, but the style that suited them best was a simple ‘pod’ layout, allowing each pod to essentially define itself, provide privacy to occupants and guests, while allowing impressive amounts of natural light into every single nook and cranny in the place. This explains the long glassy ‘links’ that you see in the floor plan. We figured, hey—the journey should be at least as enjoyable as the destination. Additionally, the pod arrangements allowed outward views of the landscape to be uniquely framed by other elements of the home, while also creating very interesting internalized ‘captures’ of nature in the crafted garden spaces between the pods themselves. Diane seized this opportunity to commission an artist to craft the outdoor sculptures seen in a few of these manicured outdoor areas.

Skyhouse- Family Mountain Retreat 4

While we briefly studied pitched roofs, the client quickly gravitated toward a flat-roofed design for a few reasons… First, when we made it clear that generally pitched roofs need to shed their snow (which can cause maintenance issues), and we further explained that a roof can be designed to hold and even ‘display’ the high amounts of snow it will receive at this altitude, they were pleased (remember: snow is really interesting to Texans). Second, when we explained that grand spaces with highly-vaulted volumes really only open up views to the blue sky above, they seemed to ‘get it’ when we suggested that a low, wide, horizontal volume would focus their attention on the distant panoramic view beyond much more clearly and pleasingly, almost like wrapping a frame around a piece of art. Last, as we sketched the project as viewed from the distant approach below, they loved the fact that the home seemed to quietly peek over the hilltop, as opposed to rise defiantly high above it, the way so many of their distant neighbor’s homes seemed to do.

Skyhouse- Family Mountain Retreat 5

Materially, the home is largely aluminum storefront glass to capture views and light, with a healthy dose of natural stone and reinforced wood veneer rain screen panels to ground the building to the rugged an rocky site. Other than occasional carpets and tiles, the floors are generally bamboo. The kitchen cabinetry was custom-designed and installed by a local artisan, out of a wood species that I’m guessing I can neither spell nor pronounce.

Skyhouse- Family Mountain Retreat 6

While certainly not understated in form, Skyhouse was designed to appear elusive and viewed only fleetingly at best from far below, then essentially vanish until the proper road is discovered, leading guests to the entry side of the home where by contrast, guests are greeted with a long, outstretched entry canopy designed to beckon them in to Paul and Diane’s warm and welcoming hospitality.

Architects: CTA Architects Engineers
Project: Skyhouse- Family Mountain Retreat
Location: Lakeside, Montana, USA
Photography: Audrey Hall

Skyhouse- Family Mountain Retreat 7

Skyhouse- Family Mountain Retreat 8

Skyhouse- Family Mountain Retreat 9

Skyhouse- Family Mountain Retreat 10

Skyhouse- Family Mountain Retreat 11

Skyhouse- Family Mountain Retreat 12

Skyhouse- Family Mountain Retreat 13

Skyhouse- Family Mountain Retreat 14

Skyhouse- Family Mountain Retreat 15

Skyhouse- Family Mountain Retreat 16

Skyhouse- Family Mountain Retreat 17

Skyhouse- Family Mountain Retreat 18

Skyhouse- Family Mountain Retreat 20

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pink House in Vancouver / Scott Posno Design

Pink House is a modern family home designed by Canadian studio Scott Posno Design. Designed for a young family of four, this 3,000 square-foot...

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Originally built as a modest beachfront cabin in the 1960s and subsequently modified through a series of piecemeal renovations, by the time the client acquired the house its design integrity had long ceased to exist.

One-Bedroom Cabin Nestled Between Two Massive Lichen-Covered Rocks

This 800 sq. ft. one-bedroom cabin was nestled between two massive lichen-covered rocks in the rugged landscape of Alberta, Canada. Rock House is located at Carraig Ridge, “A hub of contemporary architecture, set in the foothills of the Canadian Rocky Mountains in southern Alberta.”

Llewellyn House by Studioplusthree

Llewellyn House is a project recently completed by Studioplusthree in Marrickville, Sydney. Description by Studioplusthree: Inviting life into a once-derelict Marrickville cottage, a complete renovation...

Oleander House / Molina Design and L.A Green Designs

The Oleander house offers several points of connection with the outside: the porch on the first floor serves as a welcoming element, and the dining room that opens onto the garden provides a union with the outdoors.

KA House by Idin Architects – Thai vacation house

Thai Studio Idin Architects recently completed KA House, a vacation home for a young family. Description by Idin Architects: KA House is a vacation home...