SP Penthouse in Sao Paulo / Studio MK27

- Advertisement -

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (1)

SP penthouse is a project recently completed by Sao Paulo-based Studio MK27.

Project description: The architectural interiors project for the penthouse SP Penthouse sought to attend to the demands of the program with the minimal division of space possible, shaping spatial continuity and amplitude for the apartment. Infinite circulations accentuate the fluidity between the spaces and configure functional pathways – of a clear understanding to the residents and their guests. Large corridors are also used here as galleries for the clients’ art collection and objects as well as pleasant architectural spaces, and not solely hallways.

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (15)

Furthermore, the fundamental premise was for the architecture to create a cozy and solemn atmosphere, where the fixed furniture of the room – designed especially for this place – would be in harmony with the classical design objects – such as the sofas and chairs. Among the selected pieces are original Brazilian, Scandinavian and Italian designs signed by Hugo França, Hans Wegner, Franco Albini, Gio Ponti among others.

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (2)

The internal surfaces were treated as continuous surfaces covered in Late terra wood panels and corten steel plaques. The floors, in turn, are of travertine marble in the collective areas and wood in the bedrooms. The colors of these materials, with ochre and beige tints, dialogue with the fabric, for example, the linen gauze curtains. The reddish tones, used also on the upholstery, ended up creating a warm feeling for the space. All the spaces received the same care in this project and tried to create surprises and emotions through a precise drawing, based on a careful architectural detailing.

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (3)

The living room layouts – with floor lighting, sofas and club chairs, as well as end tables – define pleasant spaces for social gatherings. The spaces are organized by large carpets – also in neutral colors that do not stand out too much from the floor and function as delicate markers for the activities. The lighting fixtures privileged indirect lights, such as recessed ceiling down-lights and abat-jours, complemented by some points in the ceiling next to the walls.

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (4)

The apartment is organized into 3 floors. On the first floor are the bedrooms. On the second floor there is the kitchen, a home office, dining room and living room. The last floor houses the library with different reading ambiances and a spa that has a covered pool, a winter garden and a gym.

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (5)

All of the spaces on the top floor have a double ceiling-height. Thus, the spa and library could be designed taking advantage of the spaciousness of the architecture in behalf of the program. Thus, the pool is positioned in continuity with a dense garden – even having small tress -, in this way creating a tropical atmosphere together with the minimalist place of bathing. The walls were made in slatted wood and the ceiling in a metallic weaved lining.

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (12)

The library has floor-to-ceiling wooden shelves suggesting that even the books can serve as future space lining. From this space as well, there is a spectacular view looking out on the city of São Paulo, framed by a window that interrupts the punctuated sequence of the modules of the bookstand. Via v2com 

Design: Studio MK27
Project: SP Penthouse
Project’s author and co-authors: Marcio Kogan, Diana Radomysler and Luciana Antunes
Team: Carlos Costa, Dimitre Gallego, Laura Guedes, Mariana Ruzante, Mariana Simas, Oswaldo Pessano
Location: Sao Paulo, Brazil
Photographs: Jonas Bjerre Poulsen

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (11)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (14)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (10)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (13)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (1)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (2)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (9)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (6)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (7)

SP Penthouse in Sao Paulo Studio MK27 (8)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Kampos House in Paros Island, Greece / Lantavos Projects

Architect: Lantavos Projects Project: Kampos House Location: Kampos, Paros Island, Greece Area: 141.6 m2 Photography: George Messaritakis The house is located within the boundaries of the settlement of Kampos,...

Appboy Office – Sunny, Airy and Fun Workspace by Homepolish

Homepolish has designed the new Appboy office, a marketing company located in New York City, US. This carte blanche was totally transformed into a...

Eco Balanced – Sustainable Prefab Retreat by EcoLiv

EcoLiv Sustainable Buildings have designed Eco Balanced, a single story prefab retreat on the rugged coastline of Victoria, Australia. Ecoliv Sustainable Buildings are architecturally designed...

Unfinished House by Yamazaki Kentaro Design Workshop

Yamazaki Kentaro Design Workshop planned a space that could accommodate an increasing assortment of clothing and hobbies. Unfinished House is located in Masuo, Kashiwa, Chiba,...

Cups Nine Cafe / Normless Architecture Studio

Cups Nine is a cafe and patisserie in Trikala, Greece, designed by Normless Architecture Studio. A new Cups Nine opened its doors, this time as...

Pink room for Ava designed by Sissy Marley LLC

At the customer's request, this room was transformed by Sissy + Marley LLC into a special room for Ava, a 6 years old girl...

TEA Community Center, Xiamen, China / Waterfrom Design

Two premises make this TEA Community Center project differ from others: Firstly, the sales office building will be for the community’s sustainable use in the future. Secondly, except the reception entrance, most of the use area of the two-story building is located in the landscape.

Beachside Sleepout in the Victorian Seaside Village of Portsea

Located in the Victorian seaside village of Portsea, this sleepout was designed by Mitsuori Architects for a growing family. Description by Mitsuori Architects: The sleepout...

Skyline House in Oakland / Terry & Terry Architecture

Skyline House is a single-family house recently completed by Terry & Terry Architecture. This project is a rebuild of an existing post Fire-storm house. Situated high on the Eastbay mountain range over looking the city of Oakland ...

The Architect’s Concrete Home, Denmark / Frederiksen Architects

As a young boy, the architect sailed on Flensburg Fjord and dreamed about living right here. Now the architect couple are approaching retirement and plan to move permanently from Charlottenlund ...

One-Story Family House Covered with Charred Larch Planks

Colours are minimalist – the one-story family house is black form the outside and the interior is predominantly white – based on our long-standing inspiration by Scandinavia. The details and the furniture bring colour accents to the interior, the atmosphere is created by a fireplace and a number of accessories.