The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices

 

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices

Architects: Kovac Design Studio
Project: Split Residence
Location: Santa Monica, California, United States
Photography: Courtesy of Kovac Design Studio

Split House’s primary conceptual move is the placement of the master suite and bedrooms in dual, hull-like volumes on the second level. The forms are clearly separate, yet are responsive to each other, and create a fluid double-height space in their interstice. A slender bridge joins the two, and glazing above and at both ends incorporates an internal brise-soleil, etched to recall the shifting silhouettes of wind-blown palms. The nautical, tropical feel continues at the rear of the property, where a gangway connects the second floor to the to the pool area. Beyond is an intimately scaled cabana, which accommodates a guest suite and a fire pit.

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 1

The Split residence was designed with green practices in mind; LED lighting is used throughout, and photovoltaic panels are incorporated into the roof. The hulls are clad in a composite of rice husks, water, and mineral oil that simulates wood, but is far more robust and sustainable.

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 2

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 3

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 4

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 5The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 6

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 7

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 8

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 9

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices 10

Must Read

Argentinian Restaurant Gran Fierro by Studio Formafatal

Argentinian Restaurant Gran Fierro by Studio Formafatal

The establishment of the Formafatal studio in 2015 was accompanied by the design and implementation of the interior of the Argentinian restaurant Gran Fierro I in Voršilská Street in the centre of Prague.