Restaurant Interior DesignSpojovna Brewery / Mar.s Architects

Spojovna Brewery / Mar.s Architects

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

Project: Spojovna Brewery
Architect: mar.s architects
Project location:  U Kunratického lesa 1801, Praha-Kunratice, Czech Republic
Completion year 2018
Project size built area 1100 m2, usable 775 m2
Photo credits: Jakub Skokan and Martin Tůma / BoysPlayNice

Text provided by Mar.s Architects: The SPOJOVNA brewery is located on the border of three Prague districts – Chodov, Kunratice and Šeberov. This area is unique for its composition of residents.

It is a blend of different worlds (which are also a beer names): študák, being represented by a student hostel, kravaťák – a business one in the nearby office park, and fešák – the common life of the housing estate inhabitants. These worlds intersect in the new brewery. The lunches belong to white collars and the evenings to students and locals. Hence the name of the brewery – SPOJOVNA (THE LINK INN).

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

The grounds consist of the brewery house with its background and a restaurant, a large garden with an outside bar for various sports and cultural activities. With top-fermented beer being the main article, SPOJOVNA complements the portfolio of breweries and the members HOSTIVAR, HOSTIVAR II and TRAUTENBERK.

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

The building itself reacts to the specifics of its location (which determined its shape) and follows in the footsteps of the first member brewery – Hostivar. Both buildings form a parallel with regards to the use of similar principles but different procedures.

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

The façade uses 3D black-stained spruce cladding with spruce windows. Only two important places break up the solid shell – the brewing house and the restaurant, which is south-facing and joined to the roofed terrace and garden with a large glass wall.

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

The interior uses a combination of several types of material: spruce for the floor boards, cladding on the ceiling and one of the walls; grey-painted bricks with the perforated side facing the interior; and all exposed areas are protected with a concrete screed. One of the most significant elements of the whole interior are black-painted steel bars, used as table and bench legs, as a support for light fittings under the roof and last but not least as frames of dividing constructions where we can only guess the real shapes.

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

A good example is the construction of the wood-burning stove and the wall of the lounge area which seats 16 people and where we can also find the shareholders’ table. Another Significant element of the interior is the concrete bar with a view into the kitchen and clusters of glass balls, which visually determine important areas within the restaurant. Graphic design, logo and claims are done by graphic studio dynamo design.

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

The Spojovna Brewery by Mar.s Architects

Subscribe to our newsletter

Old Attic Converted into Modern Office / BHDM Design

These are the new offices projected by BHDM Design for the Axiom Law Company, located in Puck Building, New York. The empty attic of this historic building has been transformed to embody all the qualities of the Axion brand

Shallmar Residence in Toronto by StudioAC

Shallmar Residence was a renovation and extension of a house in Toronto. As a home for art collectors, it functions as a house disguised as a gallery.

65 sqm Flat Refurbished in Tours, France

Architects: Edouard Brunet ( EB Architecture) and Julie Duchateau Project: DOM - 65 sqm flat Location: Tours, France Area: 65 sqm Photos credits: Edouard Brunet Architecture Architects Edouard Brunet...

BJ Apartment / Slava Balbek and Anna Riabova

Architects Slava Balbek and Anna Riabova have designed BJ apartment, a beautiful modern home located in Kiev, Ukraine. The apartment has an area of...

O-asis House in Phoenix, Arizona / The Ranch Mine

Nestled on the north side of the Phoenix mountain preserve sits a once neglected and underutilized site in a horse property neighborhood, now transformed into a secluded native habitat and respite from city life.

Recommended Stories