Tingzhen Beef Rice Noodles: A Dining Space That Carries Memories and Inherits Traditions

A Dining Space That Carries Memories and Inherits Traditions

Project name: Tingzhen Beef Rice Noodles
Interior design firm: CATANIAN
Designer: Wang Zhongli
Decoration engineering firm: Anyuezhai Decoration Design Engineering (Beijing) Co., Ltd.
Location: F2, T3, Wangjing SOHO, Chaoyang District, Beijing, China
Category: dining space
Area: 50 m2
Completion: October 30, 2019
Photographer: Jin Weiqi
Text by CATANIAN

The project is Tingzhen Beef Rice Noodles, a small restaurant situated in Wangjing SOHO, Beijing. The client formerly had no experience in the catering industry. With a view to preserving the unique flavor of a bowl of beef rice noodles which has been imprinted in his mind since childhood, and to accommodating nostalgia for his grandma, he firmly gave up his previous career and set up the brand, which is named after his grandmother and inherits her recipe. Deeply touched by the brand story, the designer intended to present a unique dining space.

Tingzhen Beef Rice Noodles, CATANIAN

Nowadays the market abounds with commercial expressions, “aggressive” products and stylized spaces. As people are paying attention to colors in vague and keen on the trend of affordable luxury, how should we treat the Oriental consciousness inside our DNA? And how should we express our innermost feelings? As approaching the Tingzhen Beef Rice Noodles project, the designer wanted to rethink design, and restore Oriental “literati spirit”.

A Dining Space That Carries Memories and Inherits Traditions

Excluding the kitchen, the usable space occupies less than 50 square meters. How to create fantastic spatial effects while interpreting deep emotions was a great design challenge. Human emotions are complicated, which can neither be expressed nor explained clearly. As to the client, his thought of grandmother and inheritance of her exclusive recipe are crystallized in a bowl of rice noodles. This is a heavy yet warm emotion. Considering those, the designer decided to make the space a sculpture, which presents sedate yet lightweight spatial effects.

Tingzhen Beef Rice Noodles, CATANIAN

Memory is like a monochrome dream. When you wake up from a dream, you may be able to recall the plot but no colors. The designer brought an abstract flourishing “tree” into the space, which is full of a sense of rhythm. Large areas of black hue showcase a great fluidity, just like the form of water — one of the principal ingredients of rice noodles. The entire space is endowed with a Chinese-style implicit aesthetic. Though the interior is implicit, it’s powerful enough to touch people’s heart, inspire imagination and evoke expectations.

A Dining Space That Carries Memories and Inherits Traditions

Memories are growing in the space like trees, and are interweaving like a net that contains emotions. As for spatial forms and rhythms, the designer abandoned conventional design approaches, and shook off stylized symbols. The interlacing white lines symbolize memories, and echo with the white rice noodles in bowls.

Tingzhen Beef Rice Noodles, CATANIAN

The space exists for people, which needs to be able to evoke more possibilities when people enter in. The spatial design should take into account ambience and people’s state of mind at the moment. Only in this way, can an appropriate intangible spatial atmosphere be created, which further affects people’s sensory experiences. When the guests sit down and have a bowl of beef rice noodles that carry memories, they would be totally immersed in the ambience and experience within the space.

A Dining Space That Carries Memories and Inherits Traditions

Time is a large borderless net, where people’s emotions, memories, hopes and regrets interweave. The dotted red hue is a visual highlight, which symbolizes the most unforgettable parts in everyone’s memories. Traces of life are stored in the spatial scenes, which enables people to feel the love and taste in memories.

Tingzhen Beef Rice Noodles, CATANIAN

floor plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lavish Pool and Spa Retreat with a Stunning Wood and Steel Structure

ICRAVE Studio recently completed this lavish pool and spa retreat in Amagansett, New York. Description by Icrave: ICRAVE was tapped by Amagansett homeowner, Alex May,...

Hotel Emma in San Antonio by Roman and Williams Buildings and Interiors

On the site of the former Pearl Brewery in San Antonio design firm Roman and Williams - with their passionate and rigorous approach to historic architecture - have transformed a 19th century Brewhouse into Hotel Emma, an extraordinary 146-room boutique hotel with three inventive culinary venues that will richen and diversify the options in the area.

Single Family Summer Getaway in Nova Scotia

Rabbit Snare Gorge is a single family summer getaway set in the rugged terrain of Inverness, on the coast of rural Cape Breton, Nova Scotia. The form is generated by the vertical transformation of the traditional gable, a way to get above the trees and view the landscape.

Casper Headquarters in New York City by Float Studio

Casper’s new 34,000 SQ FT Headquarters in NYC is located at 230 Park Avenue South, FL16. The newly gut renovated space is bright, serene and ethereal. Fresh and unexpected, like their brand.

Raw House – Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot

Raw House is a single-family home designed by Taller Estilo Arquitectura in Merida, Mexico. Description by Taller Estilo Arquitectura: If we talk about architecture, in...

Modern Two Bedroom Apartment for a Retired Couple in Tel-Aviv

Immediately after purchasing the apartment, the couple contacted the Tel-Aviv based architecture & design firm Bronstein-Bracha Architecture & Design. Briefing the design team, The designers were asked to incorporate a very ambitious program to their 80 sqm wall partition plan.