Residential ArchitectureLoftsLoft 78 in Roma - 40 sqm Apartment Renovated by Maurizio Constanzi

Loft 78 in Roma – 40 sqm Apartment Renovated by Maurizio Constanzi

Loft 78 in Roma

Italian architect Maurizio Costanzi has conceived and designed this loft apartment in Rome. The Loft 78 project consists in the renovation of 40 square meters apartment, previously divided into a living room with kitchen, a bathroom and a double bedroom.

The whole space was not fully exploited. The building (about 1950) was previously used with tertiary purposes, which explains the presence of so much useful height.

Loft 78 in Roma 1

Being able to take advantage of the four large windows, one of which is at an angle, it was possible to guarantee a perfect illumination of the entire environment, and through a glass partition between living room and bathroom, to filter the sunlight in the early morning, coming from bathroom window.

Loft 78 in Roma 2

The bathroom is now under the bed area which is connected by a glass walkway to a study area, this different distribution has expanded ground floor area, turning it into a spacious living room with kitchen central island and a dining area.

Loft 78 in Roma 3

The study area / night overlooking the entire area day, always ensuring a complete view of the apartment. It is accessible throught an iron staircase, with 8mm thick steps, coming out from the wall. A library faces on the walkway glass partition so to seem suspended on the void. The furniture, except the kitchen, are made by local craftsmen, designed by the architect.

Loft 78 in Roma 4

A Resin cement was used for the flooring at ground level, and an industrial parquet (doussie america) for the upper level.

Loft 78 in Roma 5

Loft 78 in Roma 6

Loft 78 in Roma 7

Loft 78 in Roma 8

Loft 78 in Roma 9

Thank you for reading this article!

Filtered Frame Dock by Matt Fajkus Architecture

The Filtered Frame Dock is a structure that negotiates between the realms of land, water, and sky by framing one’s experience and understanding of the natural environment, above, along, and in the water.

This Skinny House in Maringá Featuring a Cor-Ten Steel Decorative Façade

This skinny house is located in a growing neighbourhood, in one of the highest points of the city, which give a privileged view of it. Due to the small land area be consisted in 6,50 m X 27,80 m, the strategy was to restrict the program of basic needs in order to keep only the minimal needs by the family.

Lake Manitouwabing House Maximize Outdoor Living and Entertaining

A Toronto family required a new four-season residence to replace their existing 1930s structure on a west-facing peninsula with the goal of maximizing outdoor living and entertaining.

This Beverly Hills House is an Oasis that Provides a Sense of Privacy and Introspection

The site is a deep, narrow, one-acre hillside property in Beverly Hills. The owners' desires were to create an oasis that focused more on a sense of privacy and introspection rather than maximizing views or presenting an extroverted face to the neighborhood.

Seal Rock House by MIM Design

Located on the Mornington Peninsula in Main Ridge, Seal Rock House is a newly built single level home set amidst a sprawling landscape of avocado trees, rolling hills and a conglomeration of kangaroos.

Related Articles