Terraced House Slivenec / Barbora Léblová

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová

Architects: Barbora Léblová Interiors & Architecture Studio
Project: Terraced House Slivenec
Area: 25m2
Location: Prague 5 – Slivenec, Czech Republic
Photography: BoysPlayNice
Text and photos: Courtesy of Barbora Léblová

Terraced house owned by a family of four is situated in a calm residential area of Slivenec. It was built as a part of a property development project in 2008. Three-story building needed a newly designed guest room with a bathroom and a study. Since the house is situated at the end of one of four rows of houses, it was possible to extend the ground floor on the side to the very edge of the plot.

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 1

The clients insisted on preserving the character of the existing house. Therefore, they asked the architects responsible for the whole project to design the extension while our studio provided the interior design. The result of this creative cooperation is a building which meets all the requirements of a functional structure.

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 3

The extension is in fact one room with a bathroom and a newly built entrance to the house. The greatest challenge was to bring natural light into the bathroom situated in the windowless inner part of the extension. We came up with a rather bold idea of using “translucent concrete” which the enlightened client immediately fell for.

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 2

Together with the Gravelli boys, we designed a dividing wall made of 3 blocks of LiCrete in such a way that it lets in enough light but isn’t too transparent. The patterns created by the light passing through the translucent concrete are definitely worth it.

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 4

The floor is covered in woven vinyl, structure of which is similar to a carpet. It pleasantly warms up the interior while retaining the practical properties of synthetic flooring.

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 5

The bathroom is furnished in a simple and practical way. The walls are tiled with a white ceramic mosaic of the common 2.5 by 2.5 cm format. The floor tiles are 7.5 by 7.5 cm and their grey colour corresponds with the LiCrete wall. The faucets are wall-embedded and the toilet has a built-in bidet.

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 6

All the furniture is custom made on the basis of the client’s requirements. The shallow wardrobe is connected to the bookcase which has been designed to accommodate all the binders, books and accessories in the study. The window was designed without a windowsill so that the table could be placed directly beneath it.

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 7

The office chair meets the highest ergonomic standards and its design corresponds with the ambiance of the study. The pull-out sofa is fitted with a high-quality mechanism which makes it easy to manipulate with and at the same time it provides ultimate comfort for a good night’s sleep.

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 8

Terraced House Slivenec - Barbora Léblová 10

Las Lomas Residence / Nelsen Partners Architects

The Las Lomas Residence is envisioned in two distinct elements; the “frame” which defines the public realm and main living areas, while the limestone clad volumes enclose the private family areas of the house.

Orange Dental Clinic by RIGI Design / Tianjin, China

Located in the port city of Tianjin in northeastern China, Orange Dental Clinic was completed in November 2015 by RIGI Design. Project description: Dental clinic...

Kabelovna Studios by B² Architecture

Kabelovna Studios are located in a former electrical cable-making factory in the district of Holesovice, in the heart of Prague, Czech Republic. The facility, which was constructed in 1908, is a part of Prague's workers' colony from the 1870s.

Sculptural Concrete Villa in Germany by Querkopf Architekten

This sculptural concrete villa breaks with all traditions and forms an unrestrained contrast to the otherwise natural surroundings. Like an artistic installation on a podium made of natural stone,

Balmes Apartment, Barcelona by The Room Studio

Located in a regal estate in the upper area of Barcelona, in this 250 m2 flat an integral work of Interior Design, Decoration and Styling was carried out with an impeccable result and that welcomes a ‘classically avant-garde style’.

Related Articles