Mt Eden House by Black Box Architects

Mt Eden House in Auckland, New Zealand

Mt Eden House is a new residential project developed by Black Box Architects in Auckland, New Zealand.

Jonathan’s own home was designed to make the most of the north facing aspect of one of the few remaining, undeveloped sites in the Auckland suburb of Mt Eden. The design response to this core idea is the formation of a black cedar barrier wall which slices centrally across the site, through which only the garage and stairwell forms project. The only other penetrations in this façade are the entry door recess and first floor slot windows.

Mt Eden House

The living, dining and kitchen areas focus to the north-facing courtyard and adjacent pool. Wide sliding doors pull back to create an easy flow between in and out. Similarly, the studio space is connected to the east lawn with a triple slider providing a light and open work space.

Living - interior design by Black Box Architects

Passive solar design, generous insulation and double glazing provide a warm, comfortable home. Rain-water is collected for re-use and water heating is by way of air-to-water heat-pump. The Mt Eden House represents a simple yet well resolved solution to the site and brief, in terms of both plan and aesthetic, while delivering a truly special family home. Photography by Caroline Ducobu

Bedroom design by Black Box Architects

interiors by Black Box Architects, in Auckland, New Zealand

Kitchen and dinning room by Black Box Architects

Bathroom - House by Black Box Architects

Shower - Mt Eden House by Black Box Architects

interior architecture by Black Box Architects

House in Auckland by Black Box Architects

Mt Eden House by Black Box Architects in Auckland, New Zealand

Eden House by Black Box Architects

Must Read

Jinonice Family House / Atelier 111 Architekti

Jinonice Family House / Atelier 111 Architekti

A narrow street, where the sleepy character of old Jinonice is still preserved, broadens out to create a tiny square with a well. It was dominated by an abandoned house, formed by gradual addition of masses, some of which overtopped the original one.