Residential ArchitecturePenthousesThe Penthouse of the OPUS ONE

The Penthouse of the OPUS ONE

The Penthouse of the OPUS ONE

Project name: The Penthouse of the OPUS ONE
Design firm: T.K. CHU Design
Principal architect: T.K. Chu, Qiongwen Liu, Claire Chen, I-Chung Chiu
Design team: Zixian Lu, Yujie Zhang, Maru Jiang, Daoyuan Yao, Ming Zhao, Chaoyi Liu, Yujing Zhang
Project manager: DK Lee, Shengyu Zhao
Photography: Di Zhu
Location: Hangzhou, Zhejiang, China
Materials: Stone, wood veneer, lacquering board, wallpaper, stainless steel, brick
Brand: T.K HOME, Driade, Tom Dixon, LSA, Vista Alegre, Kim Seybert
Artist: T.K Home, Tengfei Yang
Area: 430 square meters
Design phase: January 2020 – May 2020
Construction phase: May 2021 – July 2021

Located in Binjiang District, Hangzhou, OPUS ONE is a residential-commercial complex jointly operated by Excellence Group and Greentown China. It used to be a half-built housing estate, which was designed and upgraded to become a new landmark of Hangzhou, gathering elite groups of the city. The complex’s tallest tower stands at 240 meters, making it the tallest residential building in Hangzhou.

The Penthouse of the OPUS ONE

T.K. Chu Design was involved in the design of a penthouse located on the 34th floor. With an area of 430 square meters, the penthouse represents the highest living standard for the complex. The skyscraper surrounded by clouds features a series of floor-to-ceiling windows, overlooking panoramic views of the Qiantang River and the West Lake. The design team paid tribute to the breathtaking scenery by creating a cloudscape indoors, opening a journey of residents’ imaginations to explore and appreciate the meaning that different beauties bring to their lives.

living room, T.K. CHU Design

The plan of the penthouse is divided into two areas, the public area and the private one, with a ratio of 1:1. The public area is consists of the porch, lounge, kitchen, wok kitchen, fireplace, living room, family room and study room which bears the enjoyment of food, a friend party, family politics and monogamy.

kitchen, T.K. CHU Design

floor plan

Whereas the private area is bisected by the public area. Then the elder’s suite keeps a distance from the children’s suite and the master suite, avoiding mutual disturbance caused by differences in lifestyle between generations. More than half of the master suite is planned as the bathroom and the walk-in closet, responding to an exquisite and stylish lifestyle in a contemporary metropolis.

dining area, T.K. CHU Design

The overall tone of the public space is white, the color of the cloud. An artwork named Act like a child sits on the porch. Shaped like a kid covered with clouds, the art piece is specially created by T.K Chu to convey the concept of Freedom, Naturalist and Kidult.

The Penthouse of the OPUS ONE

Based on the same concept, a series of nifty objects are selected. A sculpture by Tengfei Yang stands by the window, next to which is a fluffy chair by T. K Home named Grinning & Silver Tooth, grinning to a vase by Jamie Hayon.

bedroom, T.K. CHU Design

Dining chairs and the table from T.K Home, along with a lotus-leaf-shaped ceiling lamp, take the shape of nature, dramatizing the dining experience.

bedroom, T.K. CHU Design

On the table is a clown-shaped corkscrew, a masterpiece of Alessandro Mendini. It decorates the dining table and echoes with the circus-themed floor lamp and decanter by Tom Dixon. All furniture heights are strictly controlled, so as to avoid interruptions to the sky view.

walk in closet, T.K. CHU Design

There are only two partitions in the public space. One is a removable wall of corrugated glass of the study room, the other is a electric fireplace. The latter with white-gradient glass to depict thick clouds distinguishes the living room from the dining room, which becomes the visual focus and sets the conceptual axis of the whole design. When turned on, the blazing fire complements the spectacular sunrise outside the window.

bathroom, T.K. CHU Design

Besides, a double-sided sofa is the protagonist of the living room, which separates the bi-service study from the living room, creating a multifunctional space.

The Penthouse of the OPUS ONE

The chairs and sofa in the study room belong to the same series of T.K Home. Named Gleeful Dimples, it creates a joyful, entertaining and naughty atmosphere.

study room, T.K. CHU Design

It is worth mentioning that the “Smile :p” series of T.K Home, with representations of Gleeful Dimples and Grinning & Silver Tooth, made its first appearance for the penthouse of OPUS ONE. Based on the family stories of T. K. Chu, it is a materialization of liberal art and free-thinking.

The Penthouse of the OPUS ONE

Spirituality is the core value of the space. In the design of the penthouse of OPUS ONE, T.K. Chu Design creates space, furniture and artwork with a clear theme, interpreting the “Kidult” spirit, i.e., an awareness of the joy of life and the innocence of perpetual creation — that’s what the owners of the penthouse aspire to.

The Penthouse of the OPUS ONE

Berri Residence, Montreal by Thomas Balaban Architecte

The Berri House, a small residential extension, challenged Thomas Balaban Architecte to squeeze as much home as possible out of a 130 m2 centenary carriage house, while taking maximum advantage of its unique urban situation.

Bloom Chair inspired by a delicate blossom

Designed by Kenneth Cobonpue, the Bloom Chair is handmade of microfiber stitched over a resin top with a steel base. From the designer: Welcome to...

The Blue Building, Brooklyn by LOT Office for Architecture

The Blue Building is a private townhouse located in Bushwick, Brooklyn. The complete gut renovation of a centenary townhouse brings the opportunity to create a statement on a vibrant changing neighborhood.

Orchard Residence / Steelhead Architecture

The Orchard Residence is located just outside Portland's urban growth boundary on former farmland. The abundance of fruit trees on and around the site provided the project name.

Battersea Power Station Penthouse / Michaelis Boyd Studio

Michaelis Boyd designed the 254 individual luxury apartments within the Grade II* Listed Power Station, bringing life back into one of London’s most famous buildings.

Related Articles