Renovation of an Apartment in Turin / Marcante – Testa

- Advertisement -

Renovation of an apartment in Turin

The project by Andrea Marcante and Adelaide Testa for the refurbishing of an apartment of about 160 sqm in the center of Turin attempts to construct an identity in an interior that was completely lacking in character, in spite of the impressive 19th-century outer facade, since it had completely lost its distinctive features from the period of the building’s construction: a tabula rasa as a starting point, to rewrite a story in a delicate balance of citations from the past, reinterpreted and in constant evolution.

The small size of the windows facing the street and the different heights of the rooms immediately suggested a reversal of the traditional functional layout with respect to the outside: the living room and kitchen have been placed towards the tree-lined courtyard (where local building regulations permit the enlargement of windows to make glass doors), while the bedrooms and bathrooms have been shifted towards the main facade, with the addition of a loft zone to create a studio and a closet.

Renovation of an apartment in Turin 1

On one side, rediscovered dignity for the living area, thanks to the relationship with the outside, the height of the ceilings and the new seminato flooring; on the other, maximum rationalization of space, to bring functional quality to the bedroom-bath zone. The passage between the two dimensions is emphasized by the two-story volume of the kitchen/laundry: a work of architecture inside architecture, from which metal frames extend to create new visual trajectories, but above all to act as tools capable of dividing the perception of spaces for entertaining, food consumption and preparation, without physical barriers that would reduce the space, the light and the view towards the outside.

Renovation of an apartment in Turin 2

The division is not only made in terms of the different areas in the plan: the project is also vertically layered through three levels that form different backdrops, as was customary in the past, in order to highlight – starting from below – first the furnishings ordered by the design of the seminato floors, then the system of metal frames that support the lighting fixtures and generate axes of light, and finally the plaster frames arranged on the wall, separating and enhancing the various pastel tones of the surfaces, and on the ceiling, where they echo the positioning of the furnishings below.

Renovation of an apartment in Turin 3

The details referencing the past are clearly displayed: the plaster frames, like the seminato, seem to have always been there, though on closer observation the decoration on the ceiling is off-center with respect to the table, the design of the floor has a clear modern matrix, while the design of the kitchen, on the other hand, has an unabashed contemporary look, relying on textures and materials that accompany existing furnishings like the table and chairs already owned by the clients.

Renovation of an apartment in Turin 4

A home of light and shadows, with perceptive “leaps” between the daytime area and the bedroom zone, where still empty parts alternate with others packed with functions, and the large openings towards the outside world of the living area form a contrast with the “loophole” frames offering a view of the tree-lined avenue below from the bedrooms: a house where the future is also in the past, when filtered by the present… just little bits of history repeating….

Architects: A. Marcante / A. Testa (UDA Architects)
Project: Apartment in Turin
Team: Mattia Inno, Giulia La Delfa, Giada Mazzero, Marilivia Minnici
Area: 160 sqm
Location: Turin, Italy
Photographer: Carola Ripamonti

Renovation of an apartment in Turin 5

Renovation of an apartment in Turin 6

Renovation of an apartment in Turin 7

Renovation of an apartment in Turin 8

Renovation of an apartment in Turin 9

Renovation of an apartment in Turin 10

Renovation of an apartment in Turin 11

Renovation of an apartment in Turin 12

Renovation of an apartment in Turin 12

Renovation of an apartment in Turin 13

Renovation of an apartment in Turin 14

Renovation of an apartment in Turin 15

Renovation of an apartment in Turin 17

Renovation of an apartment in Turin 18

Renovation of an apartment in Turin 19

Renovation of an apartment in Turin 20

- Advertisement -

Light-Filled Courtyard House That Combines a Studio and Exhibition Space

This light-filled courtyard house is a multipurpose space that combines a studio and exhibition space featuring furniture for sale. The property, a unit in a row of old townhouses, is located in Kaohsiung City's Zuoying District.

Extension of a Garden Flat Defined by a Dramatic Vaulted Oak Roof

The owner’s period, one-bedroom garden flat was tired, outdated and suffered from a compromised layout. The uninsulated bathroom, located to the rear of the house, could only be accessed by walking through the kitchen.

Haddington Park House: Renovation of a 1940’s Bungalow in Dublin

Architects: Robert Bourke Architects Project: Haddington Park House Location: Glenageary, County Dublin, Ireland Project Year 2018 Photographer: Ste Murray Haddington Park House is an extension and renovation of a...

Blue Oaks House / Swatt Miers Architects

The design of Blue Oaks house is organized around three cast-in-place concrete core elements - a stair landing, the powder room, and a portion of the guest suite - that step with the land. Walls and deep overhangs of Western Red Cedar boards span between and slide by the concrete core elements ...

All I Own House by PKMN Architectures

In 2013, Yolanda the designer from Errepila, moves into her grandparents' house, situated in a small village in Madrid, away from the bustle of...

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

The Brick house was a collaboration with a family with four young children. Through discussions with the couple, it became clear that they wanted a clean modern brick house while at the same time it was important that the house encouraged play.

Tropical house nestled amongst treetops in Queensland

The architect Jesse Bennett and his wife, interior designer Anne-Marie Campagnolo recently have completed the Planchonella House - a tropical house - in Queensland, Australia. The...

Casa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

Casa Zenteno began with a deep study of our client's needs, the context and site restrictions. Located on the west side of the city, within a private residential development, introspection and best sunlight conditions were some of the main objectives.

Residence Dans l’Escarpement / YH2 Architecture

Residence Dans l'Escarpement is located on land pertaining to an estate started over a hundred years ago and known for its remarkable landscapes and pristine lakes.

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia

White Walls is a residential tower designed by Paris-based Ateliers Jean Nouvel  in Nicosia, Cyprus. Description by Jean Nouvel: The iconic tower designed by Jean...

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The Sile House is part of a nine single-family residences in the beach town of Jesolo Lido, Italy, and it’s built adjacent to the JMA-designed Jesolo Lido Pool Villa. This two-patios house has been developed to allow a strong relationship between inside spaces and outdoor areas