Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle / “Show Flat” Origins

- Advertisement -

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins

This project is about the interior design of a 250 square meters apartment on the 22th floor of a newly built residential tower. The building is part of a much larger real estate residential project in the city of Dongguan, which due to its extensive development and expansion towards the city of Shenzhen in southeastern China, gives the impression of being part of Shenzhen’s metropolitan area.

The apartment was designed in order to serve as a show flat for the whole residential project, i.e. a newly built apartment that is decorated and furnished for prospective buyers to view.
The flat’s design was the outcome of the collaboration between the architectural studios: “Minas Kosmidis [Architecture In Concept]” based in Thessaloniki, Greece and “YuQiang and Partners interior design” based in Shenzhen, China.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 1

The studio of Yu Qiang and Partners has been the link between the client and the studio of Minas Kosmidis; it has passed on the knowledge of the Chinese lifestyle, and has also taken over the construction management and supervision on a daily basis. Yu Qiang and Partners has also been responsible for the research on all necessary furniture and materials in the Chinese market.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 2

According to the client’s briefing, Minas Kosmidis architects had to design and create a new aesthetic identity that would adapt to the Chinese lifestyle, and would concern a four-member middle class Chinese family with a pro-western culture and education, but on the other hand maintaining a rather Chinese lifestyle. Consequently, the design had to include elements rather western than eastern, but at the same time having in mind the Chinese lifestyle and habits in everyday life.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 3

The apartment, in terms of functionality was designed having a spacious living room that includes not only the dining table but also a space where the family can enjoy their tea together; something that is a common Chinese habit. The tea corner and the dining table have been strategically placed in the floor-plan in order to be close to the kitchen, the bar and the guest toilet. A top priority during the floor-plan’s organization has been the choice to keep the day activities of the family distinct in regard with the night activities, personal hygiene and bedrooms. In the night zone of the apartment have been designed two children bedrooms with separate bathrooms in each one of them, and the master bedroom with a spacious private bathroom, a walk-in closet and a home office.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 5
The entrance in the apartment is possible through a private hall that leads from the elevator to the entrance door and serves as a welcoming hall for the apartment’s owners as well as their guests. In the same hall there has been also left enough space for a small closet as well as a storage room. Entering the apartment, first, there is the living room with all of its common sub-spaces, such as the dining area, the lounge area and more importantly the tea corner, which is a habit absolutely inseparable with the Chinese culture and way of living. Furthermore, every substantial and philosophical conversation in a Chinese family takes place around a tea table.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 6

For the separation of the dining area it has been designed a glass separating panel with a metal structure that combines the western design principles of the Bauhaus movement with the semi-transparent panels of traditional Chinese houses and it doesn’t actually isolate visually the dining area from the rest of the living room. Next to the dining table, the architects have created a room for the needs of wine storage and cocktail mixing which serves as a home bar and can be directly accessed by any side of the living room through a sliding wooden door. Moreover, due to the particularities of the Chinese cuisine and way of cooking there was need for extra spacious counter-top in the kitchen and large gas hobs. Equally important was the possibility of complete isolation of the kitchen because Chinese cooking can cause quite strong odors which must not spread to other areas of the apartment.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 6

Finally, the apartment’s two balconies, which have panoramic view over the city, are directly accessible through the living room. In the interior shell of the house, Minas Kosmidis architects have decided to use materials of earthy, beige colors (marble slabs on the floor, coarse coatings on walls/ceilings) in order to create a neutral base for the promotion of the paintings, the patterns on fabrics and the wooden veneers on furniture and sliding doors.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 7

All common use and storage spaces can be isolated by sliding doors covered with walnut veneer sheets in order to leave all vertical surfaces clear of any visual disturbance when desired.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 8

Both common use and private spaces in the house were appropriately designed to create a cozy feeling to the user; this was achieved through the use of earthy – beige shades of materials and fabrics, leaving the contrast of smaller elements to create an interesting composition in space; a balanced composition which is completed through the wisely placed paintings of different sizes in each room giving to the apartment a sense of an art gallery.

Interior Design: Minas Kosmidis [ Architecture in Concept]
Project: Show Flat (Origins) / Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle
Location: Dongguan, China
Area: 250 sqm (indoor)
Completion Time: October 2015 – February 2016
Lighting Design: Minas Kosmidis [ Architecture in Concept]
Construction: Yu Qiang and Partners Interior Design
Photography: Xiaowen Jin (InGallery)
Via a963

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 10

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 10

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 11

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 13

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 14

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 15

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 16

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 17

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 18

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 19

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 20

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 21

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 22

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 23

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 24

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 25

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 26

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 27

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 28

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Show Flat Origins 29

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Canning Street House by Techne Architecture + Interior Design

The renovation of a large Victorian-era family home has seen Techne Architecture + Interior Design create a timeless aesthetic that integrates contemporary elements and original details.

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls

René Rissland in collaboration with Peter Dürschinger have designed this German family house, located in Wilhermsdorf, Germany. Description by René Rissland: The municipality of Wilhermsdorf is located...

Pluspuu Holiday House in the Turku Archipelago on a Spectacular Cliff Plot

Pluspuu’s custom made StudioLine villa on a fantastic bedrock plot in the Turku archipelago in Finland. The house is 150 m² in size and features three bedrooms, two bathrooms, a kitchen, and a large living/dining room.

Cressy Townhouses / Megowan Architectural

Located on a leafy established street in the inner Melbourne suburb of Malvern, two new controlled and elegant townhouses stand rigidly side by side without giving away some of the more softer elements that can be found within.

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture

The Palatine Passive house is an urban infill project in a vibrant and up and coming neighborhood of Greenwood in North Seattle. As a...

Sugar Gum House / Architects Ink

Sugar Gum House has a sculptural simplicity; a clean, rectangular composition of brick and glass. Designed for a semi-retired couple, the compact footprint measures 21 by 10 metres over two levels.

Arctic Sauna Pavilion / Toni Yli-Suvanto Architects

The building is the centre of social activities during the warm seasons of the year. Cooking and dining takes place in the unheated main space, dominated by generous views towards the Nordic lake landscape, and towards the midnight sun.

Torcuato House Pavilion by Besonias Almeida Arquitectos

Torcuato House Pavilion is an architectural project completed this year by Besonias Almeida Arquitectos in Buenos Aires, Argentina. The Commission It arises from the principals’ need...

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension

The Mill House is a Grade II listed property located in Shalford village Conservation Area. The house is set within a generous 6-acre plot with stunning views adjacent to ‘Shalford Mill’, an 18th Century watermill with Grade II * listing.

Bright Family Home Designed Behind Historic Façade

When Stijn and Annemie bought the listed school façade (anno 1908) with the vacant piece of land behind, they were already the fourth owners in a row. The other buyers hadn't found a proper solution to build a contemporary house behind this facade.

North London House / Architecture for London

This North London House project extends a maisonette that had previously been converted from an early Victorian house. A series of spaces are connected for improved daylight and views.