Wheelers Hill House / Eco Edge Architecture

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture

Architects: Eco Edge Architecture
Project: Wheelers Hill House
Location: Victoria, Australia
Photography: Tatjana Plitt

This modern split level family home provides extreme liveability for the now with a long life/loose fit design approach to ensure long term practicality and adaptability. Robust finishes and bold design pair with refined textures and considered details.

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 1

A formal front entry is softened with the wrapping of timber cladding from the outside facade, into the entry and around the corner into the formal lounge room. This space is designed for quieter times; beautiful dark tones, cut pile wool carpet, airy sheer curtains, gas log fire. A huge sliding panel can close this space and reveals a hidden niche behind for displaying of artwork and storage of treasures. The custom designed home office is thoughtfully located with an eyelid window at seated height to frame the courtyard view and screen the direct sunlight whilst the master bedroom retreat features a generous walk in robe through to a large ensuite with a separate toilet and a place for everything.

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 2

The main living area comprises an open plan family and dining area with soaring ceilings to openable louvre windows for natural ventilation and beautiful southern daylighting. The kitchen is alongside this area under a lower section of ceiling to frame the space with a generous butler’s pantry. The outdoor entertaining is housed under a reverse lean-to creating a butterfly roof structure and literally floods these areas with light. The location of the pool abutting the glass to the meals area creates glorious water shadows that activate the indoor spaces while ensuring excellent adult observation for pool time fun.

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 3

Hidden cavity sliding door panels are used to assist with zoning areas; for noise, heating, cooling or future use. The children’s bedrooms on this level are separated with a discrete cavity sliding door panel. Generous bedrooms, deep window reveals, built in joinery and a fabulous bathroom ensure these rooms will suffice for the long haul.

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 4

The environmental design response includes passive solar orientation, thermal massing via polished concrete floors, high levels of insulation, excellent cross + natural ventilation, abundant on-site water storage to provide for the household and productive garden, low maintenance double glazing, low energy light fittings and appliances, excellent daylighting and natural materials.

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 5

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 6

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 7

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 8

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 9

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 10

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mt Eden House by Black Box Architects

Jonathan’s own home was designed to make the most of the north facing aspect of one of the few remaining, undeveloped sites in the Auckland suburb of Mt Eden. The design response to this core idea is the formation of a black cedar barrier wall which slices centrally across the site ...

Mellow Yellow Family Home in Highbury, London / Daniel Hopwood Studio

A newly married couple approached me in a bit of a quandary. They had just bought a brand new house in north London. It certainly ticked all the boxes, with lots of space and plenty of bedrooms for a potential family and visiting parents.

Lakeside Residence / Castanes Architects

Lakeside Residence is a contemporary residence designed by Seattle-based Castanes Architects. Truly a dream home, Lakeside Residence rests at the West shore of Lake Washington,...

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade

A volume created from the urban needs after the emergence of a new avenue, changing the section of the street and the height of the buildings around it. That temporary space between what once was and what currently is planned, causes a hybrid street, changing and surprising.

Modular Shelving System Inspired by Nomadic Habits

The  traveler's dynamic world, with changes and discoveries, spiced with much curiosity was the  inspiration source for a project found out at the border between the ephemeral and permanent. Tipi, a modular shelving system was born after a trip of one year around the world and  it is inspired by nomadic populations.

Concrete Painting Studio Built on a Rocky Hill

This concrete painting studio was designed by Felipe Assadi and Francisca Pulido as an extension of a house. The studio is located in Los Vilos, Chile. Project...