Residential ArchitectureHousesLara House is a Generous and Light-filled Home in Sao Paulo

Lara House is a Generous and Light-filled Home in Sao Paulo

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (1)

Designed by Felipe Hess in collaboration with associate Federico Concilio, Lara house was commissioned by a young businessman who needed enough space to entertain his family and friends. Lara house is located in São Paulo and has a built area of 350 sq.m.

Description by Felipe Hess: Taking advantage from the local construction laws, which allow to build up to the side borders of the plot, the architects designed two gardens, one in the front and one on the back of the house. The entrance happens through a flourishing tropical garden hiding the actual house and giving access straight to the integrated living-dining room, which opens on the back garden too.

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (2)

The upper block, which accommodates three complete suites, uses the whole width of the plot and opens on both gardens. It leans on the border walls and on two ground floor volumes, which organize all the service facilities: the stone box hosts the laundry, the kitchen and deposits, while the metallic one, on the back, contains the social lavatory and an equipment storage for the garden and swimming pool. Behind the pool, a high wall hides the steam room as well as the vestiaries.

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (5)

The façade texture is given by the variation of the wooden slats: the horizontals, regular and fixed hides the bathrooms, giving privacy and yet view on the surrounding trees, while the verticals seals the rooms with irregular openings and different boards ‘sizes. This solution allows natural lighting and ventilation to all rooms, without losing discretion.

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (7)

On the top floor, a curtain box crowns the volume, hosting the water tanks and the barbecue. All around it, a wide solarium terrace with a 360 view on the city.

Architect: Felipe Hess in collaboration with Federico Concilio
Location: Jardim Paulistano, São Paulo, Brazil
Area: 350.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Ricardo Bassetti

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (4)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (3)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (10)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (8)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (11)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (12)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (13)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (15)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (16)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (17)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (19)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (20)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (18)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (21)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (22)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (14)

Lara House is a generous and light-filled home in Sao Paulo - by Felipe Hess (6)

Nubes House, Argentina by Etéreo Arquitectos

Las Nubes House is a project that breaks guidelines of a traditional building of the place while respecting the enviroment. The project and the place speak for themselves.

Thompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

A private retreat of wood, glass, and concrete that glows like a jewelbox on the lake. The owners envisioned a family oasis that could be restful and serene yet open and welcoming, and capable of entertaining large gatherings.

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations

Nestled into a Hemlock-Beech forest, the Lakeside Camping transforms an existing summer retreat into a three generation family compound. The camp’s quiet repose on the periphery of existing structures discreetly reorders the site, strengthening relational hierarchies and celebrating the landscape.

The Populist Brewery Inspired by the 20’ American Prohibition

The Populist Brewery was completed recently by Lagranja Design in Istanbul, Turkey. Description by Lagranja: Almost 2.000 square meters of the very first Turkish brewery...

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island / AGATHOM Co.

Located on the coast of Vancouver Island, British Columbia, this small dwelling provides the client with a retreat to call home, and an art studio in which to work.

Related Articles