Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo

- Advertisement -

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo

Architects: Urban Ode Arquitetura e Urbanismo
Project: Brazilian Beach House
Location: Capão da Canoa, RS, Brazil
Photography: Marcelo Donadussi

From the architect: When we received the demand, one of the first things we thought about was: let’s get away of the classic typology of the exposed house, so massively used in the condominiums of the region – with from top to bottom glazing and a two-story high ceiling. The idea was that the house kept the privacy preserved and then, in the social lounge, opened to the deck in the backyard. With the same premise in mind, we came up with another project attitudes that guided us, as raising the ground floor 50 cm to avoid that the parked vehicle was seen from the living room window and, with this, the main access would be made by a minimum slope ramp, protecting the pushed back entrance door.

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 1

We also had attention with the size of the windows, for privacy reasons, since the lots are narrows and the neighbors can have their openings 1,5m from the border. Because it is a beach house, our demand was that the bedrooms were small, functionals and the living areas were privileged. The clients also wanted that the house was made to every public, so we have two bedrooms on the ground floor, due to accessibility issues.

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 2

In volumetric terms, we thought the volume that houses the social area being more open, relating directly to the backyard, where are the deck and pool. To separate the intimate volume, still on the ground floor, we used the internal garden, which breaks the volumetry of the ensemble in two blocks – we gained four more openings, keeping the cross-ventilation.

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 3

The second floor is solved as a single block, with the private balcony resulting from the meeting of the lower volume with the upper one, only protected by a wall of apparent concrete. By the way, the composition of planes was preponderant, beginning by east façade. To break the formal hardness of the whole, we worked with the decomposition of the volumes into planes. Its is possible to perceive this in the lateral façade, where the lower plane is ‘read’ as two ceramic brick parts (pergola wall, which divides the secondary access and the lateral wall of the social area), the upper plane of the private block also made of brick and the concrete plane which gives privacy to the balcony. The same logic was used in the front and back façade, where the bick planes pass 10cm e release the other elements: beams in apparent concrete, plastered and white painted masonry and glass openings. Always with the intention of giving legibility to the set, characteristic that we believe to be determinant of a great ‘design’.

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 4

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 5

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 6

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 7

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 8

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 9

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 10

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 11

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 12

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 13

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 14

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 15

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 16

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 16

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 17

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 18

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo 19

- Advertisement -

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Montreal Brick House / Natalie Dionne Architecture

Newly renovated, the Montreal Brick House is located on de Gaspé Street, near the popular Jean-Talon Market. The in-depth transformation bears the signature of Natalie Dionne Architecture.

Bairrista Restaurant in Lisbon / Yaroslav Galant

Yaroslav Galant Innovative Design studio has finished work on the interior of Bairrista restaurant. The concept of the project is presenting the traditional Portuguese dish “frango assado”, grilled chicken and vegetables menu, in a new way.

Pleasant Lake Camp, Western Maine / Whitten Architects

The Lakes and Mountains region in Western Maine is made up of majestic mountain ranges, hundreds of pristine glacial lakes, and historic towns. An hour north of Portland, and home to Maine’s ski resorts, the region is a year-round destination.

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur

The family cabin is laid out east to west effectively shielding the opening in the forest, which is only discovered once you enter through the large oak sliding door from the outside courtyard. The clients had a clear wish for enough space to welcome family and friends visiting.

Amazing Transformation of a 1924 Los Angeles Warehouse

The Arts District Loft is an amazing transformation of a 2,000-square-foot condominium loft in the Toy Factory Lofts, a 1924 warehouse located in the Arts District in Downtown Los Angeles.

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse

The young owner who bought the Felderhof farmstead was conscious of its unique nature from the very beginning. The ensemble, consisting of two uniform structures, was built slightly offset and in accordance with the hillside profile.

Expressive Modern Style House Blended with Nature

Expressive modern style house is designed in a lot surrounded by nature. Pine forests are on two sides of the lot. It was clients desire to find such an oasis in nature with a small river or creek, what became a specific task for ArchLAB Architects, because the flowing water divided the land into two parts.

Church House is an Adaptation of an Existing Heritage Church into a Unique Family Home

The Church House is a 2 storey hillside residential extension and adaptation of the heritage listed ‘Church of Transfiguration’ in the Brisbane suburb of Norman Park. The family home incorporates elements of subtropical design and emphasises a connection to the natural and built context of the site.

Apartment in Berlin: Wonderful Connection Between a Living Room and a Large Terrace

This apartment is arranged in the bright attic of an old building from Berlin, located on a quiet pedestrian street with old trees, various...

Crete Vacation Home by Paly Architects

Just outside the area Livadia Kissamou, in an arid and wild landscape where the air and the sea have rounded rocks and large boulders, a house was built in the place of an existing building- ruin that was there since 1900.

Enchanted Point Residence, Miami / SDH Studio

Nestled on a magnificent radial lot surrounded by over 200 feet of water, the Enchanted Point Residence was conceived as an iconic, multilayered structure that embraces the water while creating a path through the different spaces of the home.